Защо да заливате гранулите на котето само с вода

Котешка храна

След отбиването на малките котета се препоръчва да започнете захранване с гранули. Те обаче могат да бъдат истинско предизвикателство за малките зъбки на котето, затова не ги давайте просто така. Заливайте котешките гранули с вода.

Използвайте чиста вода, топла (около 40 градуса) и с нея залейте гранулите на котката така, че да ги покриете изцяло. Сами ще прецените кога гранулите са готови за хранене на котката, като проверите твърдостта им.

За първо хранете с гранули се препоръчва да са максимално меки, но не на каша. В зависимост от състава на гранулите, те омекват за различно време, но за около 20-40 минути трябва да са готови. Постепенно с порастване на котето започнете да ги давате все по-рано и съответно все по-твърди. Така котенцето ще привикне плавно към сухи гранули.

Заливането на гранулите с топла вода ги прави по-апетитни за котето, защото започват да миришат по-силно. Котките са капризни житовни и в някои случаи не харесват размекнати продукти. Затова не прекалявайте с накисването на гранулите. Тогава просто ги намокрете за кратко и ги сервирайте полумеки.

Качествената суха котешка храна съдържа повече месни съставки и съответно се размеква по-бавно. За да забързате процеса, може да смелите гранулите в блендер и след това да ги залеете с вода.

Защо да заливате гранулите на котето само с вода?

Заливайте котешката храна

Много стопани на котки, в опита си да направят храната по-вкусна, я заливат с мляко, бульон и редки супи. Това е неправилно, защото храната на котето съдържа всички нужни хранителни съставки, и заливайки я с нещо допълнително, променяте баланса на дажбата. Писаните имат непоносимост към прясното мляко и то може да доведе до котешка диария, а бульоните и супите са опасни заради високото количество на сол в тях.

Когато приготвяте храната, не мокрете повече от необходимата доза за един път. В краен случай може да приготвите доза за един ден, но я дръжте в хладилник. Съхранението на накисната храна повече от ден може да доведе до развитие на нежелани бактерии.

Не забравяйте да стоплите храната, ако я вадите от хладилника, защото студената храна може да предизвика повръщане и диария.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати