Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Привързани ли са котките към стопаните си

Привързани ли са котките към стопаните си

Привързват ли се котките?

Често ни се струва, че котките не са особено заинтересовани и привързани към хората. Обикновено те са много по-своенравни и независими. Може дори да се каже, че те са пълната противоположност на кучетата - едни от най-любвеобилните четириноги другари. Ново проучване обаче показва, че всъщност своенравността е само част от характера на котките. Не и доказателство, че котките се привързват към нас.

Откритието е направено съвсем скоро. Учени откриват, че подобно на децата и кучетата, котките също създават емоционална връзка с хората, които се грижат за тях. Оказва се, че в присъствието на стопанин, те се чувстват по-сигурни и спокойни. Според проучването - хората наистина подценяват социо-когнитивните способности на котките. Те всъщност са много по-комуникативни, отколкото изглежда, установяват още експертите.

Самото изследване, дело на експерти от Щатския университет в Орегон, е направено с помощта на котки и техните стопани, които са участвали в някои прости упражнения. Всеки стопанин е прекарал 2 минути със своето животно, след което е излязъл от стаята за две минути. Накрая отново се е върнал в стаята за още 2 минути, като през цялото време е наблюдавано поведението на животните.

Резултатите са впечатляващи. Те показват, че 64 процента от котките са били по-спокойни, докато са били в присъствието на стопаните си. Освен това са се движели и изследвали обстановката много по-уверено. Останалите 36 процента са останали сравнително напрегнати в поведението си.

Всички тези данни показват, че всъщност наистина котките не намират хората за безинтересни, макар и поведението им често да ни подсказва обратното. Затова следващия път, когато вашият домашен любимец се разхожда уж незаинтересовано около вас, можете да бъдете сигурни, че в действителност той оценява вашата компания и се чувства сигурен.

И макар и да не го забелязвате - всъщност домашните ви животни показват любовта си. Може да е чрез спокойствието, което изпитват, докато сте наоколо, чрез играта, която инициират, чрез мяукането и мъркането, когато се приберете. Ценете ги!

И така - привързват ли се котките към стопаните си? Разгледайте горната умилителна галерия и сами ще си отговорите на този въпрос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати