Опасно ли е котето ви да е твърде пухкаво

Котка със затлъстяване
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Казват, че котките са грациозни същества, но вероятно всеки от вас е виждал писана, която прилича повече на малка, рошава табуретка, а грациозността ѝ отдавна е изчезнала, заедно с пълната паничка с котешка храна.

Някои хора биха казали, че колкото е по-пухкаво котето, толкова по-добре. В повечето случаи обаче пухкавостта на котката има по-малко общо с козината и повече с подкожната мазнина, която се натрупва при затлъстелите котки.

Според изследвания половината домашни котки са с наднормено тегло, а 25% са затлъстели.

Затлъстяването при котките се причинява от приемане на по-голямо количество храна от нужното, след което излишните калории се трупат под формата на мастни депа на различни места.

Затлъстяването е сериозен проблем. Въпреки че само по себе си не пречи кой знае колко на живота на котката, то е основа за различни опасни котешки заболявания.

Най-предразположени към затлъстяване са старите, слабоактивни и кастрираните котки.

В зависимост от степента си котешкото затлъстяване води най-често до:

- Сърдечни проблеми;

- Дихателни затруднения;

- Умора;

- Котешки диабет;

- Чернодробни проблеми;

- Остеоратрит;

- По-кратък живот.

Нормалното тегло на котка от смесена порода и средни размери е 3.5-4.5 килограма. Отклонение от тези норми са едри породи котки като мейн куун, за които тегло дори 8 килограма е в нормата за мъжки котарак.

Ако смятате, че котката ви е с наднормено тегло предприемете мерки от рано, докато не са се появили други проблеми. Най-лесният начин не е да и давате по малко от същата храна, а да преминете на храна с по-малко калории. Това значи да давате същото количество, но от нискокалорична храна.

Много е важно да не държите котката си дълги периоди от време гладна, защото това може да доведе до тежко състояние наречено липидоза на черния дроб.

Ако проблемът е задълбочен и котката е силно затлъстяла, трябва да третирате това като заболяване и да се посъветвате с ветеринар, който да ви изготви диетичен план. Има специализирани храни за котки с наднормено тегло.

Може да окуражавате котката да изразходва повече калории чрез игра. За тази цел може да използвате различни котешки играчи, лазери, механични мишки и други, които да стимулират котката да се движи активно.

Най-лесният начин за борба със затлъстяването е превенцията му. Не позволявайте вашето пухкаво приятелче да стане, твърде пухкаво за сметка на здравето му.

Ако пък още си нямате котка или желаете да си вземете нова такава, препоръчваме ви да разгледате нашите обяви за котки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати