miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Очни болести при котките

Очни болести при котките

видове очни проблеми при котките
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Поддържането на здравето и функциите на очите на котката е приоритет №1 за добруването на вашия любимец. За съжаление, има много опасности, които грозят зрението на пухкавите пакостници. Точно и затова трябва да сте запознати с най-разпространените от тях.

Очните инфекции са доста често срещани при котките и могат да бъдат причинени от вируси, бактерии, гъбички и дори паразити. В някои, но не всички случаи, симптомите на очна инфекция при котката са зачервяване, подуване, поява на очен секрет. Котката може често да трие очите си с лапа, да киха и дори да има хрема.

Леките вирусни инфекции често отзвучават със симптоматична грижа – почивка, поддържане на очите и носа чисти и насърчаване на добра хидратация и хранене. В по-тежки случаи ветеринарните лекари предписват локални очни мазила и/или системни медикаменти, които помагат на тялото да се освободи от специфичния микроб, който е виновен за инфекцията.

Язвите на роговицата също са често срещан очен проблем при котките. Роговицата е прозрачната тъкан на повърхността на окото, през която преминава светлината. Язвите са открити рани, характеризиращи се със загуба на тъкан от повърхността на окото, която може да бъде причинена от инфекции, наранявания, неадекватно производство на сълзи или анатомични нарушения на очите.

Когато котка има язва, засегнатата част на роговицата може да изглежда мътна. Други симптоми включват болка, кривогледство при котката, зачервяване и понякога поява на очен секрет.

Леките повърхностни язви на роговицата обикновено заздравяват с подходящо лечение, което може да включва антибиотични капки или мехлем за облекчаване на болката. Дълбоките язви на роговицата могат да изискват операция или други процедури за насърчаване на заздравяването. Без подходящо лечение обаче котката може да загуби окото си.

Сърбящите, воднисти очи са често срещан симптом на алергии при хората, но това е по-рядко срещано при котките. От друга страна, ако нещо дразнещо – прах, силни аромати, тютюнев дим и т.н., попадне в очите на котката, не е необичайно да се развие зачервяване, сълзене и дискомфорт.

очни болести при котките

В тези случаи изплакването на котешките очи с разтвор за измиване на очите може да помогне, стига котката ви да ви позволи да ѝ причините тази процедура. Имайте предвид обаче, че симптомите на дразнене на очите са наистина неразличими от други, по-сериозни проблеми с очите. Ако състоянието на котката ви се влоши или не успее да се подобри, трябва да си уговорите среща с ветеринар.

Котешките очи постоянно произвеждат течност, за да се овлажняват. Тя се оттича под формата на сълзи и секрети. Когато се блокира оттичането на течности, очното налягане се увеличава, което води до глаукома. Глаукомата може да бъде причинена от анатомични отклонения в окото, инфекция, възпалителни разстройства, травми, тумори, анормално изместване на лещата на окото и други.

Котките с глаукома обикновено изпитват силна болка. Очите им могат да бъдат червени, мътни, сълзящи, а в тежки случаи – видимо уголемени. Глаукомата е спешна ситуация. Котките могат да загубят зрението си и дори очите си, ако не получават своевременно лечение с лекарства за понижаване на очното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати