miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»За анемията при котките

За анемията при котките

Котешка анемия

Анемията при котките се характеризира с намалено количество на циркулиращите еритроцити (червени кръвни клетки), хемоглобин или двете. Анемията не се явява котешко заболяване, а представлява следствие на други патологични процеси (по подобие на анемията при хората).

Симптоми при котешка анемия

Най-разпространеният симптом на котешката анемия са бледите лигавици при животните. Също така те се изморяват много лесно и имат намален апетит. Важно е при най-малкото съмнение за котешка анемия да се обърнете за консултация към ветеринар.

Диагностициране на котешката анемия

Диагностицирането на котешка анемия не е сложно. За целта в началото може да се взема кръв за изследване на пълната кръвна картина. Това изследване е много информативно за патологията и лесно може да се прецени степента. При здравите котки той е 25-45%, а ако е по-ниско съотношение на еритроцити в кръвта, тогава говорим за анемия.

Също така е много важно да се установи дали костният мозък произвежда достатъчно нови еритроцити в резултат на загубените. Ако това е така, то в кръвта ще има прекалено много млади червени кръвни клетки, които не са способни да изпълняват своята функция.

При съмнение, че костният мозък не реагира с адекватен отговор на анемичното състояние (не синтезира нови еритроцити), тогава се предприема биопсия. Другите важи изследвания е биохимията на кръвта и анализа на котешката урина. Те позволяват да се оцени функцията на другите органи, които страдат от недостига на кислород.

При котешка анемия може да се наложи преливане на кръв на котката

Изследването на фекалиите е също важен етап, за да се разбере дали котката има глисти или други котешки паразити. И не на последно място, анемичната котка трябва да бъде тествана за котешка левкемия и патогените на хемоплазмозата, защото те са важни и чести причини за анемия при котките.

Лечение на котешка анемия

Ако анемията е достигнала своето критично ниво, тогава ще се наложи да се направи кръвопреливане на котката. Преди това трябва да се определи кръвната група на донора и приемателя, за да се разбере дали са съвместими. Главната цел на кръвопреливането е да се спечели време, за да се постави основната диагноза. Веднага след това се предприема и самото лечение на котешката анемия.

Прогнозата на анемията при котките в голяма степен зависи от първопричината, тежестта на основното заболяване, а и също така от общото състояние на здравословното състояние на питомеца и възрастта му.

Ранната диагностика също е много важна, тъй като колкото по-бързо се постави диагнозата, то толкова по-бързо и ще се започне самото лечение. Затова никога не пренебрегвайте посещението при ветеринар, ако се съмнявате че котката ви има анемия.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати