miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»За диабета при котките

За диабета при котките

Диабет при котките

Повече от 150 милиони хора на планетата страдат от захарен диабет. По-чести заболявания са само рак и сърдечните патологии. А могат ли и котките да боледуват от диабет? За съжаление да, те също могат да станат жертви на това коварно заболяване.

Съгласно последните изследвания, на всеки петстотин котки в света една страда от котешки диабет. И въпреки че далеч не всеки домашен любимец страда от това заболяване, добре е всеки стопанин да е запознат със самото заболяване, симтоматиката му и лечението.

Какво представлява захарния диабет?

Захарният диабет е недостатъчното или пълното отсъствие на производството на инсулин, а това е хормон, който се произвежда от задстомашната жлеза. В резултат на тази патология организмът спира да абсорбира мазнини, въглехидрати, протеини и минерали.

Видове котешки диабет

Инсулинозависим тип - възниква, когато производството на инсулин е незначително или изобщо не е налице;

Неинсулинозависим тип - развива се, когато производството на инсулин е достатъчно, но тъканите и клетките не възприемат хормона;

Вторичният тип не се дължи на липса на инсулин, а на фона на някакво неразположение (например стрес или стомашно-чревни заболявания).

Симптоми на котешки диабет

Дебела котка с диабет

Симптомите на котешки диабет са различни и много. Ако забележите някои от долните признаци, консултирайте се с ветеринар!

- Усилена жажда;

- Увеличено уриниране;

- Гадене, повръщане при котките;

- Диария при котките;

- Усилен апетит;

- Сърбеж;

- Сухи лигавици и епидермис;

- Рязко отслабване на котката;

- Безпокойство, нарушен сън;

- Лесна умора;

- Мирис на ацетон от устата и котешката урина;

- Нарушено зрение;

- Конвулсии.

Лечение на котешки диабет

Лечение на котешки диабет

При лечение на котешки диабет ще се наложи да положите доста усилия, както и ще отнеме не малко време. Започването на терапията трябва да стане с премахване на факторите, които са провокирали заболяването. Така например, ако патологията е следствие на приема на някакви лекарства, тогава курсът трябва да се прекрати. Ако любимецът ви страда от излишно тегло, трябва да се вземат незабавни мерки затова теглото да се нормализира. Ако обаче котето е много отслабнало, тогава спешно трябва да се помогне на питомеца ви да качи тегло.

Терапията като цяло е насочена към това да се нормализира нивото на захар в кръвта. За тази цел ще ви бъдат предписани лекарства или ще назначат инжектиране на инсулин. За съжаление, ако е назначено лечение с инсулинови инжекции, ще се наложи да правите това цял живот.

Захарният диабет при котките е лечим, ако се открие в ранния си стадий. Не трябва да се отчайвате, ако любимецът ви вече се разболял. Днес се предлагат много и различни медикаменти, които ще ви помогнат да се грижите за котката си лесно и без да се наруши качеството на нейния живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати