Котки със сплескана муцуна

Котки със сплескана муцуна

Има различни породи котки, чиито муцунки са малко или много сплескани, но тук ще ви запознаем с четирите от най-популярните котки, които селекционерите определят като котки със сплескана муцуна.

Персийска котка

Ако не сте чак толкова запознати с породите котки, когато се заговори за такива със сплескани муцуни, си представяте именно тях - Персийките, с красивата им и дълга котешка козина, поради която веднага ви идва да ги гушнете, без да се замислите дали ще оставят котешки косми по дрехите ви. С което има много малка вероятност да се "разминете".

Персийска котка със сплескана муцуна

Те са и най-известните представителки на всички котки със сплескана муцуна, но тъй като имат дълъг косъм, редовното разресване на козината им е задължително. Както и редовното почистване на очите и носа - също характерно за всички котки със сплескана муцуна. Освен това при персийските котки е възможно муцунката им да е толкова сплескана, че да се налага да ги храните от ръка. Все пак да притежавате такава красавица си е истинска гордост за всеки собственик.

Скотиш Фолд

При тях сплесканата муцуна не е толкова изявена, а и имат много добре развити челюсти, поради което техните собственици нямат проблеми с храненето им. Тази порода котки може да се срещне в почти всякакви цветове, но най-популярни са сивите Скотиш Фолд. Независимо от цвета им, всички котки от тази порода имат много големи и изразителни очи, за сметка на изключително малките им ушички, които са клепнали. Опашката им е заострена.

Екзотична котка

Екзотична котка

Тя има набита структура, малки очи и също може да е във всякакви цветове, включително и да е на ивици. Интересното при нея е, че макар да е с къс косъм, повечето специалисти я причисляват към дългокосместите котки, подобно на персийките, ангорска котка, сибирска котка и др. Тя е гальовна кота, която е и доста независима. Характерно при нея е, че не обича шума, така че ако сте с малки деца, е по-добре да насочите избора си към друга порода.

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Както се досещате, особено почитан домашен любимец на Острова, който обаче намира все повече фенове и в други части на света. Това, което я отличава от останалите породи котки със сплескана муцуна (тя може да бъде срещната в над 100 различни окраски, включително и на райета), е нейната къса, но много бухнала козина. Всички дами, които редовно се подлагат на фризьорската услуга сешоар, направо биха ѝ завидели!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати