miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли сладко

Котките ядат ли сладко

Котките ядат ли сладко

Ако сте стопанин на домашен любимец, тогава сигурно знаете, че е много важно да храните питомеца ви правилно и балансирано. Голяма част от хората, които имат котка, се интересуват от това дали може да ѝ давате сладко - шоколад, торта, кекс или други подобни лакомства.

Интересен факт е, че котките не усещат вкуса на сладкото. Те са по-скоро привлечени от приятния и апетитен аромат или консистенцията. Често те обичат да си хапват сладолед, но и неговият вкус те не могат да оценят. По-скоро им харесва прохладата, когато го ядат в летните дни.

Преди да отговорим на въпроса могат ли котките да ядат сладко, трябва първо да разгледаме темата кога те имат нужда от захар наистина. В много редки ситуации този компонент им е необходим като лекарство, като например след тежко и продължително боледуване. Важно е обаче да разбирате, че можете да им давате сладко само след предварителна консултация с лекар.

В лечебни цели можете да давате на котката си вода със захар. При храненето на котката следните продукти обаче са напълно забранени:

- Сладкарски изделия;

- Шоколад;

- Газирана вода (някои котки много ги обичат и с удоволствие ги консумират).

С какво сладкото може да е опасно?

Сладко и котки

Както вече разбрахте, сладкото е вредно за любимците ви, особено ако се дава постоянно. Затова ако сте грижлив стопанин, не бива да ги глезите с тези изделия. Съществува мит, че котките често искат сами да ядат сладки продукти, тъй като им липсва нещо. Нека сега да разгледаме заедно, поради каква причина то е опасно.

- Затлъстяване при котка - Както и при хората, така и при животните, консумиране на захар може да доведе до излишно тегло. Това, от своя страна, може да доведе до сериозни патологии;

- Захарен диабет при котки - Котките не усещат вкуса на сладкото и могат да прекалят с количеството му, ако им го давате. В резултат на това панкреасът получава ужасно претоварване и вече не може да функционира нормално. Животът на котките, които страдат от това заболяване, се съкращава значително;

- Отравяне при котки - Най-често това се предизвиква от консумирането на шоколад в големи количества. В състава си той има компонент, който дори в минимални количества може да доведе до повишаване на артериалното налягане, учестен пулс и възбуда. В големи количества може да има летален изход. Дори малката интоксикация може да е причина за сериозни проблеми в здравословното състояние на котката, като например бъбречни, сърдечни или чернодробни заболявания;

- Слепота при котка - Любимците, които редовно ядат сладко, могат да ослепеят. Причината за това е високото ниво на захар в кръвта;

Винаги трябва да сте внимателни, когато внасяте нов продукт в менюто на котката си. Като цяло обаче ви съветваме да не приучаване питомеца ви към сладко, тъй като това може да доведе до много сериозни проблеми за животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати