miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката диша учестено?

Защо котката диша учестено?

Защо котката диша учестено?

Тахипнеята е състояние на учестено повърхностно дишане, което се наблюдава не само при хората, но и при котките. Възможна причина за това състояние е нарушения газов обмен.

В кръвта на животното по едни или други причини се увеличава съдържанието на въглероден диоксид и се намалява кислорода. В резултат на такова нарушение прагът на дразнене на нервно-рефлексния апарат в алвеолите на белите дробове намалява.

Започва съответно да се учестява дишането, което е вид компенсаторен механизъм, за да се наситят клетките с достатъчно количество кислород.

Причини за учестено дишане при котки

Често срещана причина е раждането при животните. Веднага след появата на малките котенца, дишането на майката става учестено, което е физиологично и напълно нормално. За организма на котката това е силен стрес и именно това е причината за този факт. Постепенно дишането ще се нормализира.

Друг фактор, който може да окаже влияние, е обикновеното прегряване. Котките, за разлика от човека, нямат толкова много потни жлези. Дишайки учестено с изваден език, те се опитват да изстинат един вид. Учестеното дишане може и да е вследствие на физическа активност.

Защо котката диша учестено?

След оперативна намеса, като например след кастрация, също може да се наблюдава физическа и напълно нормална временна тахикардия. Организмът на животното постепенно ще се възстанови, но все пак след операция е важно да се наблюдава любимецът, за да сте сигурни че всичко е наред.

Емоционалните тревоги са друга често срещана причина. Можем обаче да говорим и за патологии на сърцето, белите дробове, ендокринната система, както и заболявания, които са свързани с увеличаването на органите в размер (асцит например). При котки със сплескана муцуна може да се появи бързо дишане поради деформация на носните кости. Това състояние не може да бъде коригирано.

Като цяло причините се делят на физиологични и патологични. Едните са нормални и не трябва да се тревожите, докато другите могат да са животозастрашаващи. Важно е ако забележите, че нещо с любимеца ви не е наред, своевременно да се обърнете за консултация към специалист.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати