miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Котката не ходи по голяма нужда, какво да правя?

Котката не ходи по голяма нужда, какво да правя?

Котката не ходи по голяма нужда, какво да правя?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Много от стопаните на домашни любимци не обръщат необходимото внимание на задържането на дефекацията при котката в продължение на 3-5 дни, мислейки си, че ситуацията ще се реши сама.

Въпреки това обаче този проблем далеч не е безобиден, както може да ви се стори на пръв поглед, тъй като може да доведе до хронични заболявания при котките и дори до смъртта на питомеца. Важно е да знаете по какъв начин се лекува това, както и в кои случаи трябва да потърсите лекарска помощ.

Възможни причини за задържане на дефекацията при котка

Най-често този проблем се появява при възрастните котки, което, от своя страна, е свързано с недостатъчната перисталтика - вълнообразни контракции на червата, изтласкващи изпражненията до изхода. Ако котката е на млада възраст, тогава говорим за хроническа или ситуационна дисфункция, която може да възникне например вследствие на въвеждане на домашния любимец в наркотичен сън по време на операция.

Медикаментите, които се използват за тази цел, отпускат мускулатурата, като в това число и чревната. Именно затова задържането на дефекация при котка, вследствие например на кастрация, е чест нежелан страничен ефект.

В някои случаи могат да се образуват така наречените срастванията, а именно поради нарушение на целостта на коремната кухина. Ако след операция, котката ви има запек задължително се обърнете към медицинско лице, тъй като този проблем няма да изчезне сам.

Котката не ходи по голяма нужда

Освен това, ако се използват слабителни средства или се въведе клизма, това само ще изострят ситуацията и могат да причинят непоправима вреда на здравето на домашния любимец. При тази ситуация е много важно в максимално кратък срок да се изясни причината, затова не отлагайте и веднага посетете ветеринар.

Други възможни причини котката да не ходи до тоалетна:

* Неправилно хранене;

* Недостатъчен прием на вода;

* Малка подвижност и липса на движение;

* Затлъстяване при котка;

* Диабет при котки;

* Глисти при котка;

* Заболявания на опорно-двигателния апарат, червата, неврологични нарушения

Ако чистейки тоалетната на котката ви, забележите че липсват фекалии повече от 2 дни, тогава задължително се обърнете към ветеринар. Имайте предвид, че интоксикацията е изключително опасно състояние, което може да има фатални последствия за вашия любимец. Своевременната намеса на лекар е много важна, затова при най-малкото съмнение не отлагайте и веднага потърсете помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати