Как раждат котките?

как ражда котката

Както при хората, така и при животните, раждането е съвсем естествен процес на появата на потомство. Ако и вие имате домашен любимец, тогава е добре да сте запознати с особеностите на родовата дейност, за да можете да му помогнете и да знаете, какво да правите, когато раждането започне.

Като правило, те инстинктивно знаят, какво да правят, но съществува опасност от усложнения, особено ако раждането при котката е за първи път. Така например те могат трудно да осъзнават, какво се случва с тях и от страх да забравят да прегризат пъпната връв или от ужас и болка да се скрият под шкафа или дивана. Както може би и сами се сещате, раждането е огромен стрес и за животното, затова трябва да се погрижите максимално, за да се чувства добре и уютно.

Какво да подготвите?

Първото раждане при котката винаги е много притеснителен, но и вълнуващ момент, очаквайки малките котенца да се появят на бял свят.

Първото важно нещо е да подготвите уютно местенце за бъдещата родилка и за нейните малки котенца. Ако не сте се погрижили за това предварително, тогава можете да използвате дори стар кашон, в която да поставите някакви меки платове или стари дрехи.

1. Достъпност. Котката не бива да изпитва трудност, като например да се налага да се качва на високо, за да влезе в своето местенце. То трябва да е на ниско и удобно място.

2. Вместимост. Трябва да имате предвид и това, че все пак бъдещото семейство на вашата котка може да не е никак малко, затова е важно да се погрижите да има достатъчно място за всички след раждането.

3. Тишина. Не бива родилното местенце да се намира на най-шумното място в апартамента ви. Опитните стопани знаят това, тъй като в противен случай вашата котка майка няма да се чувства уютно, спокойно и в безопасност.

котка майка с малки котенца

Какво да правим, ако котката не може да роди?

Както при всеки един процес, тук също можете да се сблъскате с усложнения. Така например, ако дълго време котката не може да роди, тогава говорим за патология, която може да е свързана с неправилното разположение на плода или слабата родова дейност например.

Веднага викайте ветеринар, ако:

- котката е родила и вече над 2 часа не се появява следващото котенце;

- плодът се намира в канала и не се движи нататък;

- рязко се е покачила температурата;

- слабост на родилката;

- внезапно обилно кървене.

Винаги съществува риск, както и при всяко раждане. Именно затова нашия съвет е винаги първата бременост поне да се наблюдава при ветеринар, за да се застраховате от такива неприятни изненади, застрашаващи живота на майката котка и нейното потомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати