miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на добермана

Характер и поведение на добермана

Доберман Пинчер
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Цялото наименование на породата е доберман пинчер. Тази порода е дело на немският селекционер Фридрих Доберман, които е искал да събере всички суперсили в едно куче и е успял.

През 1960 година селекционерите приемат и утвърждават днешния стандарт за доберманите. Те трябва да са благородни, силни и елегантни кучета и основното им предназначение е да служат на хората в различни дейности и сфери.

Обикновено доберманите тежат между 30 и 40 кг. Продължителността на живота при Добермана е 12-15 години и са подходящи само за опитни стопани.

Какво трябва да знаем за характера и поведението на добермана? Доберманите са силни и активни кучета. Те са безстрашни и от тях се получават прекрасни охранители. По отношение на семейство са ласкави и любящи. Послушни са и постоянно засвидетелстват предаността си на своите стопани.

Смята се, че доберманите са зли кучета. Даже има слухове, че доберманът полудява. Тази тяхна репутация е възникнала в следствие на това, че често са използвани за охрана, но в основата на този избор не стои злият характер на доберманите, а техният размер и сила. Те нападат само когато почувстват, че семейството или собствеността им са застрашени.

Куче от породата Доберман

Ако сравним добермана с кучета от други породи, като немска овчарка, питбул, ротвайлер или аляски маламут, вероятно ще разберем, че нападнатите от доберманите хора са по-малко, отколкото от изброените породи.

Ако доберманите са обучени за семейни кучета, няма никаква опасност за хората от вашето семейство. Няма да намерите по-предано куче, което може да бъде и добър охранител.

Доберманите се оживяват, когато в компанията им има подрастващи деца, други домашни любимци или при появата на ново пале. Те са изключително интелигентни кучета, много бързо се учат и винаги се стараят да угодят на своите стопани.

По характер доберманите се различават от другите кучета. Могат да се привържат към цялото семейството, или към конкретен човек. В някои представители на породата съществува тенденция да бъдат агресивни по отношение на други кучета, а в същото време да бъдат изключително покорни.

Мъжките добермани представители непрекъснато се опитват да доминират и проявяват инат, в сравнение с женските.

Доберманите са изключително умни и лесно се поддават на обучение. При правилна тренировка, куче с всякакъв темперамент, може да стане добър домашен любимец и надежден пазач.

Характер и поведение на Доберман

Грижите за доберманите са малко, що се отнася до външния им вид. Нужно е веднъж седмично да бъдат сресвани, а замърсените след разходка части от тялото да се избърсват с влажна кърпа. Тяхната козина пада, но не много силно.

Преди къпане на кучето е препоръчително също да бъдат добре разресвани, за да падне мъртвата козина. След къпане е достатъчно само хубаво подсушаване с кърпа. Ноктите трябва регулярно да се режат, а лапите да се проверяват.

Те са активни и спортни кучета и действително се нуждаят от голямо количество физическо натоварване, за да бъдат щастливи и здрави. Обичат да са в компанията на своя стопанин по време на разходка. Участието в различни киноложки мероприятия им помага да останат във форма, а също им гарантира и умствено натоварване.

Ако и вие искате да сте стопанин на такова куче, вижте нашите обяви и цени за доберман.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати