miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Помощ, котката ми повръща храна

Помощ, котката ми повръща храна

Котките повръщат, когато са болни
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Когато сте решили да си закупите някоя породиста котка или просто да помогнете на някое бездомно котенце, прибирайки го вкъщи, би трябвало да ви е ясно, че новата ви животинка непременно трябва да бъде ваксинирана и то не само за нейно добро, но и за да не рискувате собственото си здраве, както и това на семейството си.

За съжаление, не всички собственици на котки ги ваксинират, считайки че те няма да излизат навън, което би трябвало да гарантира, че котката им няма от какво да се зарази.

Нищо подобно - може дори вие самите чрез вашите дрехи или обувки да им докарате някоя зараза. Освен това, дори и да ги затворите, котките сами по себе си са прекалено любопитни и диви животни и могат да вземат нещата в свои ръце - да се шмугнат през полуотворената входна врата или директно да скочат от терасата на жилището ви. Просто са непредсказуеми...

Наред с гореспоменатите възможности и опасности, които крие котешкият живот често срещана ситуация е котката да започне да повръща храна. Може и да няма особена причина за тревога, но повръщането при котките може да се дължи както на някакво заболяване или хранително натравяне, така и на някакъв инцидент. Тук ще разгледаме най-често срещаните варианти:

1. Котката най-често повръща, защото в стомаха ѝ се насъбира козина, докато оправя тоалета си (ближе си козината). По някакъв начин тя трябва да изхвърли от организма си топчетата козина и това става именно чрез повръщане. Не забравяйте, че можете да я улесните като ѝ осигурите котешка трева.

2. Възрастните котки не успяват да се справят със сдъвкването на сухата котешка храна (котешките гранули) и тя може да остане несмляна в стомаха им. Резултатът е, че почват да повръщат, а решението на проблема е като замените гранулите с храна от консерва.

Болна котка

3. Повечето котки, особено мъничетата, са лакоми по природа. Не прекалявайте с порциите им, защото е напълно възможно те да повръщат от преяждане.

4. Може да ви се струва отблъскващо, но котките-майки могат да повръщат храната си, за да я превърнат в смилаема за малките котета, които все още нямат дъвкателни умения.

5. Дотук всичко наред, но котките могат да повръщат и вследствие на натравяне, на вътрешни котешки паразити, гастрит, котешки диабет, заболявания на матката, бъбреците, черния дроб и др. Ако повръщането на котката е редовно, без да виждате някои от изброените от 1 до 4 причини, то веднага се консултирайте с ветеринар, защото е възможно да си имате работа с болна котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest