Как котката да свикне с куче?

Котка и куче

Ако сте собственик на котка и се замисляте дали е възможно да отглеждате и куче, не отхвърляйте бързо тази вероятност. Напълно възможно е, стига да разполагате с повече време, търпение и постоянство. Ето как да подходите към тази все пак не толкова лесна задача и котката да свикне с куче.

1. Котката е господар на дома си и трудно ще я принудите да приеме в него нов член на семейството, особено когато става въпрос за куче. Имайте предвид, че едрите породи кучета могат да възприемат котката ви като плячка и изобщо няма да ги интересува това, че в нейните очи именно те са натрапниците. Не избирайте агресивни породи кучета, когато искате да ги въведете в дом, в който вече има котка. Най-добре е да изберете съвсем невръстно кученце или пък куче, което вече е било сред котки.

2. Първоначално не допускайте двете животни да са сами в никакъв случай, защото това може да е опасно колкото за кучето, толкова и за котката. Дори е добре за известно време да ги държите в отделни стаи, докато привикнат с различната миризма, която те излъчват. Но се погрижете кучето и котката да получават еднакви грижи от вас, така че да няма причина за ревност помежду им.

3. След като и двете животинки са подразбрали една за друга за присъствието си, то е време да ги запознаете лично. Не правете това насилствено. Дръжте кучето на повод и осигурете на котката достатъчно място да може да избяга, ако се почувства застрашена. И в никакъв случай не си мислете, че тя е беззащитна. Кучето трябва да е до вас, защото котката може да подходи и агресивно. Просто е необходимо много търпение.

Котката и кучето могат да съжителстват заедно

4. Добре, котката вече е видяла кучето и кучето също знае за нея. Започнете да им отпускате всеки ден повече време да прекарват заедно, като не ги изпускате от очи. Такова приятелство между куче и котка не се постига лесно, но пък дружбата може да е вечна.

5. Можете да оставите сами животните едва когато сте абсолютно сигурни, че те са се сприятелили. Кога ще се случи това - никой не знае, защото няма правила. Може да отнеме седмици или дори месеци, но подобна дружба наистина е възможна и наистина е вечна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати