miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане и грижа за ангорска котка

Отглеждане и грижа за ангорска котка

Ангорска котка

В наши дни в по-голямата част от европейските държави ангорските котки съвсем незаслужено са изместени от персийските котки. Не че вторите не заслужават вниманието ни, но тук ще ви покажем какви са преимущества в отглеждането на ангорските котки, които също спадат към групата на дългокосместите котки.

За родина на днешните ангорски котки се счита Анкара, която някога е била известна като Ангора. Това съвсем не означава, че можете само от Турция да се сдобиете с подобна красавица/красавец, защото още през 13 в. в Азербейджан са се провеждали изложби на ангорски котки.

Но е факт, че турците считат тази порода за своя и дори полагат специални грижи за съхранението ѝ. Ангажираността им в това отношение проличава дори от прибирането в своя зоопарк на 2 ангорски котки с цел опазването на породата им.

Какво знаем за характера на ангорската котка? Те са много темпераментни, игриви и обичливи. Това са котки, които е добре да бъдат забавлявани и дори някои специалисти препоръчват на хората, които често отсъстват от дома си и нямат възможност да обръщат достатъчно внимание на домашния си любимец, да си вземат директно две ангорски котки.

Отглеждането на ангорска котка не е трудно

Вероятно веднага бихте отхвърлили подобна идея считайки, че грижите по отглеждането им ще ви дойдат в повече. Тук е и голямата заблуда за повечето хора, които веднага решават, че всички дългокосмести котки изискват ежедневно разресване и редовно къпане - основна разлика между персийската и ангорската котка.

При ангорската котка липсва т.нар. вълнист подкосъм и нейната козина рядко се заплита. Да, необходимо е разресване на котката, но не ежедневно, а веднъж седмично. Единствено когато котката сменя козината си е добре да я разресвате два пъти седмично. А къпането на котката е необходимо само, ако пухкавата ангорска козина е силно замърсена. Което се случва рядко, защото тази порода е с отлични хигиенни навици.

Също така, за разлика от персийските котки, ангорските нямат проблеми с шума и дори се чувстват добре в компанията на деца (за които се знае, че не са от най-тихите създания).

Турска ангорска котка

Така че изобщо не се чудете дали да си вземете ангорска котка (защо не и 2? ), те не се отглеждат никак трудно, а основните ви грижи биха включвали това, което важи за всички породи котки - предлагане на вода и котешка храна, редовно почистване на котешката тоалетна и ваксинации. Упс, за малко да забравим- сдобийте се и с котешка катерушка, защото ангорската котка е много напорист алпинист!

Ако все пак решите да си вземете котка, разгледайте нашите обяви за коти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати