miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на персийската котка

Характер и поведение на персийската котка

Персийска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Както ви навежда заглавието на статията, обещали сме да съсредоточим вниманието си върху характера и поведението на персийските котки, а не върху външния им вид, но той е толкова впечатляващ, че няма как да не споделим и 1- 2 изречения за него.

Персийските котки спадат към категорията на дългокосместите котки, характеризиращи се с много красива и пухкава козина, която изисква ежедневно разресване. Но основна характеристика на външния им вид не е козината, а формата на муцунката им, която най-общо казано може да се нарече сплескана.

Именно поради тази характерна нейна форма е напълно възможно котката да има проблеми по време на хранене и прием на вода. Има не малко случаи, в които персийските котки не могат да извършват подобни дейности сами и трябва да ги подпомагате.

По отношение на характер и поведение на персийската котка, можем спокойно да направим прилика с кучетата, а не на традиционните породи котки. Защото те са изключително предани и се привързват много към стопаните си, набелязвайки си обикновено само 1 член от семейството (подобно на кучетата), след когото ходят, отъркват се, умилкват се и като цяло следват неуморно.

Тук е моментът да сложим неуморно в кавички, защото персийките са големи поспалани. Те обичат тишината и макар и да са много добри с децата, не обичат шумните малчугани. Ако пък в близост до вас се извършва някакъв ремонт на улиците, свързан с прекомерно вдигане на шум, то непременно затваряйте прозорците си, защото това може буквално да стресира персийката.

Персийските котки имат благ характер

Друг характерен белег на персийските котки е, че те не са злопаметни - нещо, с което почти всички останали породи котки се славят.

Дотук всичко изглежда наред с този вид порода котки, но е редно да кажем, че те често боледуват. Предполага се, че това е резултат от многобройните селекции, но е факт, че тези животни са с крехко котешко здраве. Сред най-често срещаните проблеми са заболявания на уретрата и млечните жлези, на очите и дори стерилитет, което е добре да вземете под внимание, особено ако искате да имате горди наследници на персийката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest