miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Помощ, котката драска по дивана и дере мебелите

Помощ, котката драска по дивана и дере мебелите

Помощ, котката драска по дивана и дере мебелите
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Знаете, че когато искате да ставате собственик на котка или котарак е напълно възможно тя или той да направят дома ви на пух и прах. Не образно казано, а истинска реалност, която ще се случи с дома ви, ако новият ви домашен любимец започне да точи ноктите си, където му падне. На какво се дължи това и има ли как да избегнем подобен котешки погром в жилището си?

За да ви представим по-нагледно защо котката си точи ноктите, си представете колко неприятно би било вашето усещане, ако някой нокът ви се счупи и всеки допир с някакъв предмет започва да ви дразни. Горе-долу същото се случва и при котките, а и те рядко имат удоволствието (за тях е истинска мъка) да бъдат подложени на специаленкотешки маникюр или педикюр от някой ветеринар.

Т.е. котката ще има огромното желание да точи ноктите си с цел да премахне горния слой на плочката на ноктите си, защото той я дразни. Това е едната причина за котешкото точене на ноктите, а другата е, че ноктите са вероятно най-ценното оръжие на всяка уважаваща себе си котка.

Остри нокти означават за нея добър улов, защото дори и опитомената домашна котка не губи своите хищнически инстинкти.

За ваша радост ветеринарите вече са измислили какви ли не драскалки/точилки за котешки нокти, към които трябва единствено да насочите вниманието на мъркащия си любимец. Изберете подходяща драскалка и я поставете до любимото място на котката - до купичката ѝ с храна или до леглото ѝ (ако има такова).

Котката драска по дивана и дере мебелите

После ѝ покажете, че именно там е мястото, на което ѝ е разрешено да точи ноктите си. Това става като нежно придържате горните ѝ лапи и започнете с тях да дерете по драскалката, като ѝ говорите гальовно.

Съществуват специални препарати, които служат за привличане на вниманието на котката към мястото, което е определено за нейното точене на нокти.

И не на последно място - ако котката продължава да си точи ноктите и на места, на които не желаете, то тогава попитайте и за предлаганите препарати, които със своя специфичен аромат действат отблъскващо на котката.

Както се казва - в наши дни пазара вече предлага абсолютно всичко, само трябва да го потърсите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest