Защо трицветните котки са женски?

Трицветните котки са женски
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Котешките окраски могат да бъдат в най-различни цветове. Катранено-черна, пепелно-пясъчна или синкаво-сива - цветът на котешката козина може да ви помогне да разберете пола на котката.

Това се отнася само за разцветката наречена калико – тя включва поне 3 цвята, като бялото оранжевото и черното са основни. Възможни са и разцветки в бяло сиво и пясъчно, но са по-редки. Калико е името на разцветка на козината, а не е определена порода котка.

Котките с тази окраска изглеждат така сякаш да преминали през ателието на експресивен художник, след като са разсипали различни бои върху себе си. Петната по тях нямат определено място, а се сформират на случаен принцип. Поради тази причина няма две еднакви калико котки.

Но защо трицветните котки са женски?

Да се върнем за малко към уроците по генетика от училище. Женските имат две Х хромозоми (ХХ), а мъжките имат една У и една Х хромозома (ХУ). Х хромозомата може да кодира един цвят – оранжев, жълт, кафяв, черен, пепеляв или сив. Белият цвят се определя от отделен ген.

Да си представим, че бялата котка е като чисто платно. Всяка Х хромозома може да си представим като "бурканче", в което има един цвят. Ако котката е женска, има вероятност да има още два цвята освен белия, поради двете Х хромозоми, а ако е мъжка само още един, заради едната Х хромозома. У хромозомата при мъжките не съдържа гени за цвят - "бурканчето" е празно.

Женска котка

Това не означава, че всички двуцветни котки са мъжки, защото женската котка може да има две Х хромозоми определящи например само черен цвят. Дъщерята винаги наследява Х хромозомата от бащата, но също така наследява на случаен принцип една от Х хромозомите на майката. Това позволява разнообразие в цветовете на едно котило.

Възможността мъжка котка да е трицветна идва от рядка генетична мутация, при която мъжкият котарак освен У хромозома има още две Х хромозоми (YXX). Такава мутация се появява веднъж на 3000 котки и най-често такъв котарак не може да има поколение – стерилен е.

Затова, ако срещнете котка калико, може да сте почти сигурни, че тя е госпожица.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати