miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кои растения са отровни за котките?

Кои растения са отровни за котките?

Отровни растения за котките

Когато си взима коте за домашен любимец, човек поема отговорност за здравето, живота и благополучието на своя питомец. Това означава на първо място да обезопаси дома си срещу всякакви опасности, които могат да наранят игривото мъркащо създание, или дори да причинят смъртта му.

Наред с почистващите препарати, които държим на съхранение у дома, има и още нещо, което може да бъде особено опасно за котето. Това са някои цветя и билки, отглеждани в домашни условия. Всеки потенциален стопанин на котка трябва да бъде наясно кои са опасните видове растения за писаните.

Най-напред защо котките, които са месоядни животни, биха похапнали от растенията у дома?

В дивата природа представителите на котешкото царство използват различни растения и цветя като източник за фибри, необходими им за разграждане на храната. Ползват определени треви и като лекарство при проблеми с коремчето.

Малката топчица е генетично предразположена по тези причини да гледа на саксиите като на място, където може да задоволи някои свои хранителни нужди. Една погрешна хапка обаче може да се окаже фатална. Изхвърлянето на саксиите от дома, защото там ще се заселва коте, не е нужно. Достатъчно е да се знае кои растения са отровни за котката.

Лилия

Това е особено опасно цвете за пухкавия питомец. Още не е ясен отровният токсин, но едно близване дори може да доведе до повръщане при котките. При липса на лечение се стига до бъбречна недостатъчност.

Сагова палма

Някои растения предизвикват отравяне при котките

Това растение обикновено се гледа на открито, но има хора, които са го внесли и у дома. Всички части на растението са отровни, но шушулките и семената са с най-висока концентрация на токсини за котето и ако диарията, повръщането и загубата на съзнание не се лекуват, може да се стигне до чернодробна недостатъчност.

Дифенбрахия, филодондрон, аглаонема

Съдържат калциеви оксалати под формата на кристали. При захапване или облизване те навлизат в езика и венците, предизвиквайки повръщане и лигавене. При подуване на устичката може да се наруши дишането. Млякото и млечните продукти помагат в такъв случай.

Драцени

Всички около 40 вида предизвикват повръщане, понякога с примеси от кръв, а мъниците, вкусили от листата, са като пияни. Все пак растението не води до смърт и симптомите изчезват след един ден, до едно денонощие.

При поглъщане на части от стайно растение, трябва да се потърси лекарска помощ и да се обясни кое е растението, за да може ветеринарят да прецени какви мерки да предприеме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати