Обезопасяване на градината ви за новата котка

Обезопасяване на градината ви за новата котка

Взимането на коте за домашен любимец е радостно събитие, изпълнено с много положителни емоции и вълнение. Настрани от радостната възбуда е разумната и планирана подготовка за идването на новия член на семейството. Тя трябва да бъде извършена обмислено и след запознаване с нрава и инстинктите на този животински вид.

Ако живеете в апартамент, необходимо е да се обезопасят жилищните помещения и откритите пространства - тераси за пребиваването на едно игриво котенце. При наличие на къща, трябва да се помисли и за спокойното пребиваване на вашия питомец в градината, защото опасностите навън са несравнимо повече от тези в затвореното пространство.

Какво трябва да се направи, за да бъде градината привлекателно място за мъркащия домашен любимец?

Преди да бъде пускано навън, котето трябва да се подготви. Най-напред е нужно да свикне с домашната среда и да опознае вътрешното пространство, да се почувства в своята територия. На котето е добре да бъде поставен микрочип и да премине всички необходими имунизации, тъй като вероятността от паразити и болести навън нараства многократно.

Обезопасяване на градината ви за новата котка

Извеждането от дома не трябва да става рязко, а на малки стъпки. Изследването на близкото до къщата пространство е добре да става под зоркия поглед на някой от стопаните. Кастрирането на домашния питомец е условие, което ще осигури спокойствието на семейството относно нежелани последствия като непланирано раждане на котенца или изчезване по време на размножителния период в търсене на партньор.

При обезопасяването на градината е нужно да се вземат предвид няколко важни неща. Разходката в градината ще ви даде възможност да погледнете от нужната перспектива и да отбележите опасности като: отровни за котките растения; необезопасени помощни помещения, в които държите химикали за растителна защита и други отрови; открити водоеми; предмети, с които малкото игриво животинче може да се нарани.

Трябва да се уверите, че в зоната, където ще се движи вашият питомец, никой не използва отрова за мишки. Това може да се окаже фатално недоглеждане.

Обезопасяване на градината ви за новата котка

За спокойствието на всички е добре да изградите затворено пространство в самата градина с котешка вратичка. В него трябва да има част, която е суха и защитена от условията навън. Добре е част от зоната да е на сянка, друга част да е слънчева.

Аранжирането на пространството става с дървен дънер, където котето да седи; катерушки или въженца за катерене; трева - котешка и обикновена; тоалетната му и купичката с вода. Пространството трябва да е оградено с такава ограда, която да пречи на излизането в необезопасени места.

Когато градината е третирана с химикали за растителна защита, вашият домашен любимец не бива да бъде допускан навън, докато не изсъхне напълно. Спазването на всички изисквания за безопасност ще предотврати тежки инциденти, в които котето може да пострада фатално.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати