Как да успокоим нервна котка преди посещение на ветеринар

Котка на ветеринар

Едно от най-неприятните неща за хората е ходенето на лекар. Асоциациите, с които свързваме посещението в кабинета на специалистите, са за болка, неприятни манипулации и лошо лично здравословно състояние.

Не само за човека е така. Котките също не обичат посещенията при своя ветеринар. Те предчувстват опасността и се опитват да се скрият. Други проявяват агресивност при неизбежния преглед или манипулация.

Как да успокоим котката преди посещение на ветеринар? Най-добре приучването към регулярни посещения в кабинета на лекаря да става още докато писанчето е съвсем малко. Профилактичните прегледи са важни и животинчето не бива да изпитва болки и почти никакъв дискомфорт. Дори при обикновен преглед и преслушване котенцето трябва да бъде галено, чесано зад ушенцата, за да свързва мястото с положителни емоции.

Транспортирането е винаги изнервящ момент за пухкавите питомци Затова отношението към чантата за пренасяне не трябва да се свързва само с посещение при ветеринар. Привикването към пренасяне в клетка трябва да започне от съвсем ранна възраст и да се прави при всякакви ситуации, за да се избегнат неприятните асоциации. Не бива да се допуска страх от чантата за транспортиране.

Средството, което се използва за придвижване извън дома, е добре да се остави отворено в близост до мястото, където котето седи обикновено. Трябва то да бъде примамено вътре с някоя стара дреха на стопанина или ако се трансформира така, че да заприлича на кутия, към която мъркащите ни питомци изпитват непрестанен интерес. Всеки път, когато котето влезе вътре и остане известно време, заслужава котешко лакомство за награда.

Котка преди ветеринар

Преди посещението при лекаря настроението на писанчето трябва да е весело. Постига се чрез игра и забавление със стопанина. Ако успеете да приспите за малко вашия любимец, транспортирането ще стане съвсем лесно.

Важно е да се знае, че домашните питомци винаги усещат и възприемат притесненията и негативните емоции на хората в дома. Затова нервите и паниката преди посещението в лекарския кабинет ще бъдат само от вреда.

След всяко посещение при ветеринар нервното коте трябва да бъде награждавано с лакомство. Без значение дали се е държало добре, или е било буйно и агресивно. Нека вашето малко съкровище получи наградата си от ръката на стопанина, когото обича.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати