Разгонването на котката и начините за справяне с проблема

Разгонването на котката и начините за справяне с проблема
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на коте у дома е изключително преживяване, което всеки може да си подари, ако обича пухкавите мъркащи топчици. Приятните емоции са много, но в съжителството с този симпатичен домашен любимец има и лоши дни.

Не става въпрос за времето, когато боледуват, а за моменти, в които природата иска своето. Котките се разгонват и това е труден период не само за тях, но и за стопаните им. Кога се случва това и по какво се познава, че домашният питомец става подвластен на природните закони?

Писаните започват да се разгонват на различна възраст, от 6 месеца докъм една година. Разгонването е два пъти в годината, най-често ранната пролет и късната есен. Периодът е труден, защото настъпват съществени промени в поведението им. Ето по какви признаци се разпознава този момент.

Разгонената котка се отърква във всякакви предмети по пътя си - столове, леглото, подовете, или в краката на стопаните. Може да започне да ближе настойчиво различни предмети. Проверката в домашни условия става, като се стигне вратлето на писанката с два пръста, така че да се имитира захапването по врата по време на ухажването на мъжкия. Ако котката вдигне нагоре задната си част, значи вече е разгонена.

При положение че решението на стопаните е котката да има свое потомство, най-добре да се потърси бързо партньор, а после да започне и подготовката за обгрижване на бременна котка с необходимите промени в диетата, за да получи бъдещата майка всички нужни хранителни вещества и да роди здраво и жизнено потомство.

Ако това не влиза в плановете, то трябва да се вземат мерки за предотвратяване на по-неприятни моменти като непрекъснато муякане, дори през нощта, дращене по врата и опити на котката да излезе навън. Мъжките особено стават неудържими. Има хапчета за бързо туширане на симптомите, но те не са препоръчителни, защото имат тежки последици за животното, включително смъртоносни болести.

Приемливият вариант е кастрирането на котката. То се извършва от ветеринар в клиника и е по-хуманно и по-разумно от гледна точка на медицината. Каквото и решение да се вземе, стопаните трябва да се отнесат отговорно към този труден период за своя питомец и да осигурят най-доброто за него, както и своето спокойствие.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати