Как да си изберем котка?

Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Котето е перфектният домашен любимец. То е мило, гальовно животинче, интелигентно и забавно. Силно се привързва към дома и към стопаните, макар да се твърди, че една котка си е самодостатъчна.

След като всички членове на семейството са потвърдили желанието си да приютят у дома писанка, предстои да се отговори на още много въпроси, които ще уточнят избора на котка.

Първият въпрос при избора е дали бъдещият питомец ще е от чистокръвна порода, или не. Предимството на чистокръвните породи котки е, че се знае предварително каква визия имат - дължина и вид на козината, големина, характер на котката и темперамент на породата. Такива домашни любимци се купуват и в зависимост от предпочитанията цената може да е доста висока.

Породистите котки изискват повече грижи. Те се изразяват в необходимостта от специална храна, необходима температура в жилището, редовно разресване и съответно набор от гребени и помощни средства за тях - спрейове, балсами и други.

Непородистите са по-жизнени, по-издръжливи, тъй като са преминали естествения подбор преди да се озоват в нечий дом. Те боледуват и по-рядко, защото генетично са хибриди. Отглеждането им е по-лесно, те са съвсем непретенциозни.

Друг важен въпрос е дали да се вземе малко коте или възрастна котка. Малчуганите по-лесно свикват с новата среда и се нагаждат по-бързо, освен че са по-сладки, гальовни и мили.

Изберете котка без косми, ако имате алергия

По-възрастните имат изградени хигиенни навици, не лудуват толкова и чупят по-малко вещи, но по-трудно привикват към нови стопани и тъгуват за старото си място, тъй като котките се привързват повече към дома, отколкото към хората.

Въпросът дали новото попълнение у дома да бъде с дълъг или къс косъм често се подминава като маловажно, но това е неправилно. Дължината на космената покривка на котаната е много важна. Най-много време и усилия отиват в грижи за дългата козина. Макар че са много атрактивни, дългокосместите котки изискват много повече усилия за поддържане на чистотата у дома, тъй като космите хвърчат навсякъде.

Мъжка или женска котка да си взема? Това е дилема, през която минава всеки нов стопанин. Женските котки са по-териториални и рядко напускат мястото, което обитават, затова е по-трудно да се изгуби женско коте.

Мъжките котки са в по-голяма степен авантюристи и през размножителния период са склонни да напуснат дома си.

Много хора, които работят до късно се боят, че техният домашен любимец ще скучае през дългия работен ден, докато е сам у дома и затова се замислят да му вземат другарче. Това е добра идея, тъй като котаците ще се занимават сами, но изборът на котка трябва да е много добре премислен, защото често те не се харесват и трудно се понасят, както е при хората. Необходимо е и достатъчно пространство за повече от един питомец у дома.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати