Колко яде котката?

Колко яде котката?

Всички са чували определението: яде колкото една котка. Употребява се за човек, който се храни съвсем оскъдно. Това навежда на мисълта, че котката е сред животните, които се хранят малко спрямо големината си. Това не е съвсем вярно. Котката приема нормално количество храна спрямо размерите си. То се определя от редица фактори, като някои от тях са основни. Колко яде котката?

Количеството на изядената от писаната храна в най-голяма степен зависи от нейното тегло и физическа активност. Други предпоставки са възраст, здравословно състояние, генетични причини и метаболизъм.

Дневният прием на калории при здрава котка е между 30 и 45 на килограм телесно тегло. Консервираната котешка храна обикновено съдържа от 85 до 105 калории на 100 грама.

Домашно сготвената храна би трябвало да е близо до тези стойности. Необходимо уточнение е, че при консервите в магазина съдържанието на месо е около половината и малко повече от цялото хранително съдържание, докато в домашната може да го надвишава. Още по-добре месото да е 80 процента от цялата порция или дори да надвишава тази цифра.

Сухата котешка храна е няколко пъти по-калорична от консервите. Има до 450 калории в 100 грама гранули и затова дневно домашният питомец може да консумира от 30 до 70 грама гранули в зависимост от теглото си. Смята се, че постоянното приемане на суха храна е най-добрият хранителен режим за представителите на семейство Котки при домашните любимци.

По колко пъти да храним котката? Самият прием на храната се разделя на няколко порциона - 2-3 пъти за възрастна котка и 5-7 пъти за мяукащите малчугани. Според съветите на специалисти не е добре да има постоянно на разположение храна, защото питомците може да ядат много и това да доведе до нежелано наднормено тегло.

Теглото на котката трябва да се следи, както е при човека. При загуба на телесна маса да се увеличават порциите, а при наддаване да се коригира храната, за да се избягнат нежелани последици. Най-трудно преодолимо е наднорменото тегло при котките. То в същото време е причина за много от сериозните здравословни проблеми при котките, включително такива със смъртен изход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати