Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко дълго живее домашната котка

Колко дълго живее домашната котка

2 от 7 Снимки
2. Сиамка - живее около 15 години. Някои екземпляри надхвърлят два пъти тази цифра - 30 години.

Според една всеизвестна максима котките имат 9 живота. За добро или за лошо, това не е вярно. Като всички живи същества те също имат един живот. Колко дълъг е той? Това зависи от много фактори, като за уличните писани средната продължителност е малка заради опасностите, на които са изложени всекидневно.

Продължителност на живот при домашните котки

Кои фактори влияят върху продължителността на живота на домашните мъркащи питомци? На този въпрос категоричен отговор няма и всички декларации за средна продължителност на живота на котките са твърде условни и се приемат само за сведение.

Върху продължителността на живот на домашния любимец силно влияние оказва неговият стопанин. Ако кастрира животното, това удължава живота му.

Причина за по-дълъг живот се смята и изолацията от външния свят, като така се избягват битките и инцидентите, особено при мъжките котки. Това ще позволи на домашната писана да достигне средна продължителност на живот, а тя е между 15 и 20 години.

Как да удължим живота на котката?

Сред факторите, които влияят върху продължителността на котешкия живот, се нарежда храненето на котката. Здравословната котешка храна е една от тайните на дългия живот. Правилното хранене е от първостепенна важност за доброто здраве на котаците и оттам за дълголетието.

Друг важен фактор е движението. То осигурява дълъг и щастлив живот на домашните пухкави питомци. Те трябва да играят, да се движат и забавляват, да имат достатъчно места за катерене. Нищо, че прекарват цялото си време вкъщи.

Несъмнено котките са сред най-дълго живеещите домашни любимци. Ако се хранят правилно, ако са здрави и щастливи, те ще радват стопаните си дълги години.

Друг фактор, влияещ върху възможността за достигане на достолепна котешка старост, е породата. Вижте в горната галерия кратка информация за средната продължителност на живот на най-разпространените породи котки за домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати