Колко дълго живее домашната котка

7 от 7 Снимки

Рекорди на най-дълго живели котки


Най-дълголетната котка на име Крийм Пъф е живяла цели 38 години. В момента в Англия живее още един дълголетник, той е на 31 години. Може би ще подобри рекорда за най-възрастна котка.
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Според една всеизвестна максима котките имат 9 живота. За добро или за лошо, това не е вярно. Като всички живи същества те също имат един живот. Колко дълъг е той? Това зависи от много фактори, като за уличните писани средната продължителност е малка заради опасностите, на които са изложени всекидневно.

Продължителност на живот при домашните котки

Кои фактори влияят върху продължителността на живота на домашните мъркащи питомци? На този въпрос категоричен отговор няма и всички декларации за средна продължителност на живота на котките са твърде условни и се приемат само за сведение.

Върху продължителността на живот на домашния любимец силно влияние оказва неговият стопанин. Ако кастрира животното, това удължава живота му.

Причина за по-дълъг живот се смята и изолацията от външния свят, като така се избягват битките и инцидентите, особено при мъжките котки. Това ще позволи на домашната писана да достигне средна продължителност на живот, а тя е между 15 и 20 години.

Как да удължим живота на котката?

Сред факторите, които влияят върху продължителността на котешкия живот, се нарежда храненето на котката. Здравословната котешка храна е една от тайните на дългия живот. Правилното хранене е от първостепенна важност за доброто здраве на котаците и оттам за дълголетието.

Друг важен фактор е движението. То осигурява дълъг и щастлив живот на домашните пухкави питомци. Те трябва да играят, да се движат и забавляват, да имат достатъчно места за катерене. Нищо, че прекарват цялото си време вкъщи.

Несъмнено котките са сред най-дълго живеещите домашни любимци. Ако се хранят правилно, ако са здрави и щастливи, те ще радват стопаните си дълги години.

Друг фактор, влияещ върху възможността за достигане на достолепна котешка старост, е породата. Вижте в горната галерия кратка информация за средната продължителност на живот на най-разпространените породи котки за домашни любимци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати