miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да разберем, че имаме алергия към котките?

Как да разберем, че имаме алергия към котките?

Алергия към котки

За жалост, тези сладки пухкави любимци са един от най-често срещаните причинители на алергия. По начало хората са по-предразположени към алергична реакция, когато имат слаб имунитет.

Това прави организма по-податлив на раздразнения, които впоследствие се изразяват под различни форми. Човек би могъл да получи алергия към нещо по три причини: при наследственост, автоимунно заболяване или от околната среда, когато има нещо, което не влияе добре върху чувствителния организъм.

В частност, алергията към животни се получава към протеин, който се съдържа с козината на любимците. Причината за по-високия процент хора, алергични към котки, а не към кучета, не е известна. Явно, човешкият организъм не реагира добре на протеина, който отделят любвеобилните топки косми.

Симптоми при алергия към котки

Най-често срещаните симптоми, които хората, алергични към котки проявяват, са: течащ нос или зачервяване в тази област, кихане, кашлица, силен сърбеж или обрив, проявил се на мястото, където е стояла котката; може да бъде и по гърдите, сълзене на очите.

Признаците могат да се появяват както мигновено, след като в стаята влезе котка, така и часове след това. Може да проявите симптоми и когато котката изобщо не присъства в помещението, но тялото ви усеща, че тя е била тук.

Алергията към котки може да е придружена от кихане

Ако имате допир с човек, който отглежда коте вкъщи, също бихте могли да проявите алергия заради косми по дрехите му или миризмата, която се е наслоила там.

Понякога е трудно да установите към какво точно сте алергични. Ако мислите, че проявявате непоносимост към котки, може да се уверите, като си направите специален тест за алергия към котки. Посетете дерматолог или личния си лекар. Тестът се състои в поставянето на котешки протеин върху малък участък от ръката. Резултатите не се бавят, обикновено отнемат не повече от 20 минути.

Ако резултатът е положителен и действително имате алергия към котка, най-добре да се насочите към взимането на друг вид домашен любимец. Освен това е добре да се запасите със съответните медикаменти за облекчаване на симптомите, тъй като не се знае кога може да имате неволен сблъсък с котка и те да се проявят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати