Най-големите странности в поведението на котките

Котка

Да има коте у дома, е едно от най-хубавите неща, които човек може да си подари. Присъствието му може да внесе огромна положителна промяна в живота на хората, които съжителстват с малката пухкава топчица.

Поведението на сладката иначе писана често може да изненада хората не само по приятен начин. Котешките действия могат да бъдат странни, стигайки до нелогичност. Ето някои от странностите в поведението на котките.

Обичат високото

Малкото ни съкровище има влечение към високите пространства у дома. Не е необичайно да ги откриваме на възможно най-високата точка в стаята. Това, което ги влече към тези места, е първичен инстинкт. По времето, когато са били в дивата природа, те са използвали високите дървета, за да са наблюдават оттам цялата си територия. Заплахи са били реални и това е налагало да се качват на високо. Като домашни любимци не ги дебне невидим враг или конкурент, но някоя вещ с причудлива форма може лесно да създаде представата за неприятеля, който се наблюдава от високо.

Тесните пространства

Пословичен е интересът на котето към малките кутийки и всякакви тесни пространства, в които напълно съсредоточено се опитват да се побере. И успява да заеме формата на съответния съд, сякаш е преминало в течно състояние само за да намери мястото си в него.

Откъде идва тази странност? На свобода всеки представител на това семейство се изхранва с малки животинки. Мишките, гълъбите, малките полски зверчета са менюто на котката и тя с любопитство наднича в тесните местенца, където те се крият. Често успява да се намести там.

Мястото за сън

Едно от първите неща, които купува всеки щастлив нов стопанин на котка, е котешко легло. И разочарованието е неизбежно, когато новото попълнение в къщата пренебрежително го подминава, за да легне на най-неочакваното място. За хората е необяснимо, но за техните питомци е било част от оцеляването. Те още имат генетична памет, която ги направлява да търсят най-прикритото място, където трудно могат да бъдат открити. Това е помогнало на вида да оцелее хилядолетия в суровите условия на дивата природа.

Мъркането

Мъркането на котката лекува

Няма по-приятен звук от мъркането на котката. Същевременно то е и сред странностите на котките. Зад тези успокояващи звуци се крие важна полза. Вибрирането при издаване на мъркащ звук облекчава болките и възстановява наранени тъкани. То е полезно както за котката, така и за човека.

Точене на ноктите

Ако има въпрос, по който трудно се постига съгласие със своенравните ни питомци, то това е къде може и къде не бива да си точат ноктите. Фактът, че рядко се намират здрави мебели в домовете, обитавани от сладките пухкави създания, говори красноречиво кой взима надмощие. Остренето на ноктите също е наследство от живота на свобода, когато предците на домашните котки са били опитни ловци и са се подготвяли да уловят храната си.

Точенето на ноктите за тях е и своеобразна гимнастика, при която разтягат гърба и мускулите си и това ги освобождава от стреса. Котето се нуждае от уред, където да извършва тази необходима за него дейност и това ще спаси и мебелите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати