miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Разбират ли котките, когато ги викаме по име?

Разбират ли котките, когато ги викаме по име?

Котките разбират, когато ги викаме по име, но се правят, че не чуват.

Едно от първите неща, за които мисли всеки човек, когато си вземе котка за домашен любимец, е как да я нарече. Изборът на име на котето е толкова важен, колкото и кръщаване на бебе. В дългите години на съвместно съжителство името на котката е най-често произнасяната дума при общуване с нея.

Стопанинът влага много емоции при измисляне на название на пухкавия си приятел и не може да не се замисли как котката приема името си. Дали разбира, че така я назоваваме, дали изобщо осъзнава думите ни?

Едно изследване, проведено от японски учени с участието на почти 80 котки, дава отговор на много въпроси относно словесната комуникация между хората и котките. Изследването доказва, че котките разпознават името си в потока на речта на своя стопанин.

Дали ще последва реакция обаче е тяхно лично решение, тъй като те са доста независими животни и основното им поведение се изразява в това да правят само каквото си искат.

При общуване със своята писана стопанинът произнася определен набор от думи, но те привличат вниманието на котето само в първия момент. Интересът към речта на собственика бързо стихва и котето престава да обръща внимание. Името си обаче котето винаги различава сред другите думи, които чува.

Своето име нашият пухчо свърза с различни представи и не всички от тях са приятни. Думата, с която го викат, за котето означава котешка храна, галене и чесане, приятна дрямка до стопанина, или някое любимо лакомство, но и караница, ако е направило беля например.

Резултатите от изследването са напълно очаквани. Те само потвърждават това, което всеки стопанин на котка знае. То е, че е много важно всеки домашен любимец от котешкото царство да получи веднага свое име, с което да свикне от ранната си възраст. Нашите домашни питомци много добре ни разбират, но невинаги реагират, защото са доста своенравни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати