miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»На кои места котките не обичат да бъдат галени?

На кои места котките не обичат да бъдат галени?

Галене на котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Всички знаят, че котките са изключително гальовни домашни любимци. Най-приятният начин да общуват със стопаните си е галенето. Те имат хиляди начини да подканят своя любим човек в дома да ги погали. Доволното мъркане е това, с което се отплащат за ласките.

Всеки собственик на пухкаво мъркащо коте знае, че котките обичат да бъдат галени до главичката, под брадичката, около ушенцата, основно в горната част на тялото.

Котките създават впечатление, че ще отговорят с нежно мъркане и доволно присвити очи, ако бъдат галени, независимо къде. Това е погрешна представа и може да бъде разрушена по не особено приятен начин - с одраскване или ухапване от котето.

Да, котките имат своите забранени зони от тялото, където не обичат да бъдат докосвани и реагират веднага при опит за галене на тези места. Ето защо е важно да знаете къде котките не обичат да бъдат галени.

Причината да драскат и съскат, ако човекът неблагоразумно ги докосне в определени зони от тялото е, че те се чувстват уязвими на тези места, инстинктът им за самозащита се задейства и реагират нападателно.

Първото място, което трябва да се запомни като неприятно за допир за котките, е коремчето. В тази част на тялото се намират повечето им жизнено важни органи.

По времето, когато са били в дивата природа, котките са нападани от своите врагове като са атакувани точно в зоната на корема. Това се е запазило в генетичната им памет и по инстинкт от съвсем малки те знаят, че трябва да пазят това място.

Котка в леглото

Освен по корема, котките не обичат да бъдат галени или докосвани под мишниците, в основата на опашчицата, която също е слабо място. Както при хората, и котетата не обичат да пипат петичките им. Не се радват да им пипат ноктите, защото те са тяхното защитно оръжие. Не обичат галене по тялото в посока, обратна на козината.

Колкото и да обичат милувките, котките не остават доволни, ако стопанинът им прекали. Те винаги предупреждават с леко захапване или предупредителен жест, че ще драскат, но ако това не помогне, наистина хапят, драскат или съскат заплашително. Експертите съветват при такива случаи човекът веднага да се отстрани от котето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати