Котето и децата у дома

Коте и дете у дома

Чудесна идея е на децата в семейството да се вземе за домашен любимец коте. Така детето се учи да се грижи за друго живо същество, да споделя с него времето и игрите, да бъде търпеливо и отстъпчиво и да се съобразява с нуждите на околните. Това изгражда един добър характер в бъдеще. Какво трябва да знаем за съжителството на дете и коте у дома?

Добрите намерения и тяхното осъществяване на практика невинаги съвпадат. За да се случат нещата така, както възрастните си ги представят, е необходима предварителна подготовка.

Нейната същност зависи от възрастта на децата. Ако те са съвсем малки, преди това е добре да им се обясни нагледно с какво ще се сблъскат у дома. Най-добре да се покаже какво представлява котката върху плюшена играчка.

Децата трябва да са наясно кои части от тялото на котето не бива да пипат, как да галят своя пухкав приятел, как да си играят с него и как да се предпазват от реакциите му.

При въвеждане на котето у дома, най-добре то да не се запознава с повече от едно дете, тъй като шумът, който децата вдигат, може да стресира сериозно новия им приятел. Докато трае опознаването, не бива да се оставят котето и децата насаме нито за миг. Не се знае какви ще бъдат последиците за всяка от страните.

По-големите деца трябва да се включат от самото начало в грижите за котката. Сипването на котешка храна и прясна вода, почистването на тоалетната могат да бъдат делегирани на децата, за да се чувстват като пълноценни собственици на своя домашен приятел и да развият чувство за отговорност спрямо околните.

Отглеждане на коте у дома

Отглеждането на котка и деца едновременно не е никак трудно, стига да бъдат поставени правилно границите пред детето и то да е наясно докъде се простира свободата в поведението към котето.

Ако едно дете израсне с коте, то се учи да уважава другите живи същества и да се съобразява с техните нужди.

Учи се да се грижи за тези, с които споделя живота си и да носи отговорност за тях. В лицето на котето детето печели верен приятел за дълги години.

Любовта и уважението към животните в детството са основата, върху която се гради хуманното отношение и към хората.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати