miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Котката се чеше по ушите! Краста ли има?

Котката се чеше по ушите! Краста ли има?

Крастата кара котките да се чешат по ушите
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Котките са най-разпространените домашни любимци, наред с кучетата. Те разведряват обстановката в дома с милите си муцунки и лудориите си, с привързаността си към жилището и стопаните.

Котета обаче имат своите здравословни проблеми, които трябва да се следят от стопаните и да се реагира навреме.

Ако котката се чеше по ушите непрекъснато и тръска глава, това е сигнал за някакъв проблем, който я мъчи.

Причината често може да се нарича ушна краста при котките. Какво представлява това заболяване и дали е опасно?

Ушната краста при котките

Какви са симптомите на това често срещано заболяване при котките? Ако котето обръща главицата си настрани, често я тръска и се чеше по ушите, трябва да се наблюдава това поведение на котката. При неспокойно поведение на животното и отказ от храна, може да се предположи, че става въпрос за заболяването отодектоза, наричана опростено ушна краста.

Това е една от най-често срещаните болести при котките. Причинителят е насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и по повърхността на ушния канал. Храни се с клетките на външния кожен слой на домашния любимец. Ушите на котката са поразеният орган, като болестта може да доведе дори до смърт.

Заразяват се обикновено малки котета - от месец и половина до 1 годинка, но понякога се заразяват и големи котки.

Болна котка

Предаването на болестта става от едно животно на друго. Котето може да се зарази и от насекомите. При откриване на признаци за тази зараза, болното животно трябва веднага да се изолира, ако има и други домашни любимци в дома.

Симптоми на ушната краста при котките

Основен симптом е силният сърбеж и котето се чеше по ушите и тръска глава. Следващият етап е появата на гнойни изливи, а козинката на мястото залепва.

Усложнението се познава по това, че животното извива главата си и накланя надолу болното ухо. Забавеното лечение ще предизвика хронично възпаление, което може да доведе до менингит при котката.

Кърлежът не е опасен за човека, но точно той може да стане причинител, пренасяйки го с дрехите си и така да зарази котето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати