miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как котките намират пътя към дома

Как котките намират пътя към дома

Котките притежават необновени възможности
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Котките са забележителни създания. Те са пухкави, мили, гальовни, усещат настроенията и проблемите от всякакво естество на стопаните си и реагират неочаквано адекватно във всякакви ситуации.

Известно е, че котешкият мозък, за разлика от този на кучето, се доближава много до човешкия. Интересен факт е, че частите, отговарящи за емоциите, са разположени на идентични места при хората и котките.

Това означава, че кълбото котешки пух в дома ни е много по-умно, отколкото предполагаме, и има куп неподозирани способности.

Една от тях е уникалната способност на котките да намират пътя към дома, наречена още пси-пътешествие.

На какво се дължи способността на котката да намери пътя към дома?

Не е установено напълно точно кое помага на пухкавия домашен любимец да намери отново дома на стопаните си, ако се окаже далече от него. Според някои учени котките могат да преценяват ъгъла на слънцето и това им помага да се ориентират добре навън.

Другото предположение е, че те притежават специални мозъчни клетки, които са чувствителни към магнитите. Или с други думи имат вграден компас в мозъка, по който се ориентират. Освен котките и други животни се отличават с отлични навигационни способности, такива са змиорките и бекасите. Те са истински пътешественици.

Все повече изследвания се насочват към ролята на миризмата, която води котките по правилния път.

Котките сами намират пътя към дома

Във всеки случай котките имат невероятно чувство за ориентация в пространството и доказателство за това е способността им да оцеляват, падайки дори от голяма височина.

Причината е, че нейните органи за равновесие, както и очите винаги казват къде точно е нейната позиция в пространството. Това би могло да помага при пси-пътешествията на котките.

Друго твърдение на специалистите по котки гласи, че между котката и нейния стопанин тече постоянен биоенергиен обмен. Напълно възможно е това да е вярно предположение и котките да го използват успешно в такива ситуации.

Все пак специалистите обясняват, че котките, които се отличават с такива способности, са истински герои, тъй като това не е присъщо на абсолютно всеки представител на мъркащия свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest