Какво трябва да знаем за котешката астма?

Котешката астма трябва да бъде диагностицирана от ветеринар

Астмата при котките е заболяване на долните дихателни пътища, засягащо от 1 до 5 % от котешката популация. Макар дефиницията да бива критикувана от някои, болшинството от учените са съгласни, че главния фактор за развитието на болестта е алергична реакция към вдишан алерген от околната среда, с последваща хиперреакция на имунната система.

Няколко последователни срещи с алергена довеждат до съответната реакция. В крайна сметка в дихателните пътища навлизат субстанции, промотиращи възпаление, и свързаните с него раздразнение, подуване и констрикция. Диаметърът на дихателните пътища се смалява и е възможно наличие на мукус. Резултатът е затруднено дишане поради невъзможност въздуха да преминава свободно.

Най-често засегнати са котки на възраст около 4-5 години. Няма ясни данни за полова предразположеност, както и за породна такава.

Симптоми на котешка астма

Свирещо, затруднено и засилено дишане, придружени със суха кашлица и повръщане, дишане с отворена уста са сред най-често срещаните симптоми на котешка астма. Възможно е те да варират спрямо задълбочеността си. Леко притискане на гърлото може да засили симптомите. По време на астматична криза, котката заема типична позиция с тяло, присвито и долепено до земята, и изпънат напред врат.

Диагноза на котешка астма

Няма тест, който със сигурност да потвърди наличието на котешка астма в любимеца ви. Ветеринарят ще залага на дадената от вас информация и наблюдаване на пациента, заедно с подробен преглед. Силно вероятно е да бъде направена рентгенова снимка или да се направи бронхоскопия на белите дробове.

Често присъствието на високо количество клетки на възпалението се проявява на рентгеновата снимка като светъл разклоняващ се обект, разпростиращ се около дихателните пътища. Въздух, затворен вътре в белия дроб поради констрикция също може да придаде уголемен вид на органа.

Ако ресурсът позволява, компютърна томография би спомогнала неимоверно в диагностичния процес. Отхвърлянето на други болестни състояние с подобен набор от симптоми е есенциално за излекуването на животинката. Необходимо вашият ветеринар да отдиференцира котешката астма от хроничен бронхит, паразитна инвазия, пневмония.

Лечение на котешка астма

Котешката астма се среща при котки от различни породи

Лечението на котешката астма се стреми да редуцира възпалението, затова на котето се изписват кортикостероиди. Възможно е допълнително адмистриране на бронходилататори, които да разширят свитите дихателни пътища и да облекчат дишането.

Медикаментите могат да бъдат давани през устата, да се инхалират или да се инжектират. Може да се каже, че заболяването обикновено е с прогресиращ характер и не може да бъде излекувано, с подходящите наблюдение, грижи за котката и лекарства собствениците могат да се радват на животинчето си години наред.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати