Защо котката яде пръст?

Котките ядат не само трева, но и пръст
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Котките са известни със странните си, но симпатични навици, а яденето на пръст определено е един от тях. Но знаете ли, че причините за това може да са много – диета, медицински проблем, стрес или просто скука.

Ако не можете сами да разберете защо котката яде пръст, е добре да се консултирате с ветеринар. Но със сигурност е добре да обезкуражите този странен хранителен навик, ако не обичате да чистите пръст от пода си ежедневно.

Малките котенца ядат неподходящи за тях неща постоянно, независимо дали е пръст, пластмаса или нещо друго. По този начин те изучават света около себе си и какво могат и не могат да хапват. Но при големите представители това може да е сигнал за някакви заболявания при котките.

Причините, както казахме, могат да бъдат няколко. Добре е винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар, защото може да става въпрос за медицински проблем. Диагностицирането на болестта в ранен стадий е основа за успешно лечение.

Когато котката яде пръст, често страда от недостиг на витамини и хранителни вещества. Помислете за смяна на котешката храна с някоя, която има по-голяма хранителна стойност. Четете внимателно етикетите, за да се запознаете със съставките и помолете ветеринаря за съвет.

Ако не желаете да купувате храна от магазина, може да я приготвяте вкъщи. А може и просто да добавяте малко от храната, която готвите към котешката – например месо. Какъвто и метод да изберете, уверете се, че котето получава балансирана диета и при смяна на храната, действайте поетапно.

Различни са причините за ядене на пръст при котките

Понякога яденето на пръст при котките се свързва с котешката левкемия, която се причинява от имунодефицитен вирус, анемия или занижени червени кръвни клетки. Някои видове диабет и мозъчни тумори също се изразяват чрез този необичаен навик.

Но не се притеснявайте, понякога котката може просто да е стресирана. Това може да е причинено от външни фактори – нов любимец вкъщи или появата на бебе. Загубата на член на семейството или преместването в нов апартамент също влияят на животното. Дори нещо на пръв поглед незначително, като разместване на мебелите, може да се окаже стресиращо за котките.

И накрая – просто скука. Котките, които са сами по цял ден вкъщи, или нямат контакт със стопанина си, търсят начин за разнообразие. Затова отделяйте повече внимание на вашия четириног приятел.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати