miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката хърка?

Защо котката хърка?

Спящите котки похъркват
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Не е тайна, че котките обичат да спят и могат да прекарат цял ден в сладка дрямка. Някои от вас сигурно са чували, че домашния им любимец дори похърква, докато се е сгушил на дивана - но дали всъщност това е нормално! Защо котката хърка?

Точно както хората, писаните имат цикъл на сън и хъркането при котките е най-вероятно да се появи в най-дълбокия му етап, когато тялото е напълно отпуснато. Тъй като тялото е в покой, дихателните пътища стесняват околните меки тъкани и ги карат да вибрират.

Вибрациите се случват в проходите между носа и гърлото, причинявайки звуково дишане, което наричаме хъркане. То всъщност може да бъде причинено от частична обструкция на дихателните пътища, по-специално на мекото небце и гърлото.

Съществуват много причини за хъркане при котките. Ето някои от тях:

Затлъстяване при котките

Затлъстяването при котките може да доведе до похъркване

Затлъстяването е една от най-честите причини за хъркане както при хората, така и при котките. Ако вашият домашен любимец е с наднормено тегло, най-вероятно има натрупване на мазнини в тъканите, които заобикалят дихателните пътища, което от своя страна предизвика хъркането.

Котешки заболявания

Сред причините пухкавото животинче да издава дразнещия дихателен шум, докато спи, може да е и наличието на някаква болест. Обикновена настинка или кашлица може да предизвика по-тежко от обикновеното дишане на котката, но хъркането ще продължи само докато трае болестта. Знак, че приятелчето ви не се чувства добре, е загубата на апетит при котката или летаргията.

Котешка астма

Котешката астма е аналогична с човешката. Възпалението на горните дихателни пътища често води до проблеми с дишането, вследствие на което може да се появи хъркане при котката. Обикновено проблема се лекува с антибиотици, но в такъв случай трябва да се консултирате с ветеринар.

Котешка инфекция

Болните котки също могат да хъркат

Не е изключено котката да хърка, заради инфекция на горните дихателни пътища. До нея могат да доведат различи вируси и бактерии, като симптомите обикновено включват сълзене, хрема, кихане и рани по носа на котката. Хъркането настъпва поради претоварване в синусите, но това състояние е лечимо и не толкова тревожно.

Алергии при котката

Вероятна причина за хъркане при котките може да е и алергия. След успешното ѝ лечение и отстраняване на дразнителя, проблемът с дразнещия шум по време на сън ще остане в миналото. Ако имате котка с къса муцуна, заведете я на ветеринар, който да провери дали структурата на главата ѝ не нарушава дишането. Обикновено такъв проблем имат персийските котки, чиито носове са прекалено къси.

Ако сте загрижени за здравето на котка, потърсете ветеринарен съвет, тъй като може да има основен проблем, който трябва да бъде решен. След като специалистът изключи медицинско състояние, се насладете на цялата привлекателност на нежното ѝ похъркване.

Внимание!

Когато някакво чуждо тяло попадне в дихателните пътища на вашата котка, тя може да започне да хърка. В такъв случай се консултирайте с ветеринарен лекар, който да премахне причинителя. Друга обструкция може да бъде тумор или полип, но за отстраняването на подобен проблем ще се наложи операция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати