miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Защо котката мести малките си

Защо котката мести малките си

Котките местят малките си, когато са неспокойни
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Като всеки един нормален човек се предполага, че обичате животните. Не е задължително да сте собственик на домашен любимец, но сигурно винаги когато видите някое малко животинче, сърцето ви трепва от почуда и удивление как може то да е толкова сладко - без значение дали ще е кученце, котенце, патенце или дори мини прасенце.

Гледаме на бебетата-животни по аналогичен начин, по който гледаме на човешките бебета или пък на малките деца - те са винаги много сладки. Да си припомним и мисълта на Леонардо да Винчи, който споделя, че дори и най-малкото котенце е съвършенство.

Да, малките котенца са от най-симпатичните пухкави създания, които човек иска да грабне в ръцете си и да усети тяхното съвършенство. Но в никакъв случай не избързвайте с подобна стъпка, защото те имат нужда от майка си, а не от това да задоволят личните ви желания.

Погалването на едно малко коте (дори и от най-добри чувства от ваша страна) може да му коства изоставянето от майка му. Това е и една от основните причини котката да мести малките си - търси им спокойно място, където да се уедини цялото котило и никой да не ги закача.

Когато котката-майка усети, ще раждането наближава, тя започва инстинктивно да се оглежда за някое сигурно леговище, в което да даде живот на котенцата си - място, далеч от всякакви опасности и място, далеч от хорските погледи.

Котката може да премести котенцата, ако види, че те са обезпокоявани и пипани

Това е и причината, ако отглеждате бременна котка в затворено помещение (например апартамент), с изненада да откриете, че тя е родила малките си в гардероба ви, в някой шкаф или ракла. Там тя е решила, че е най-сигурното място.

На вас, надали ще ви е особено приятно да отглеждате малки котенца редом до официалните си костюми или рокли и ще се опитате да осигурите ново леговище на котенцата - панер или кошница, в която сте поставили мека подложка. Да, чудесно! Вероятно и котката ще възприеме идеята ви, но може гардеробът да ѝ се струва по-закътан и сигурен.

Нейната автоматична реакция ще е отново да премести малките котенца в него. И не ѝ се сърдете - това е майчиният ѝ инстинкт. Котката ще продължава да мести малките си, докато е напълно уверена, че са на безопасно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mincho Tanev Tanevi
Mincho Tanev Tanevi
08.06.2019 19:43
Грижовна майка беше котката ни- първескиня- Два дена я няма и котетата пищят- дали за нея , дали от глад или и двете ? Опитахме с кисело топло мляко - не искат . Почивни дни са , зада купим котешка храна . Сърцата ни се късат като ги чуваме да пищят . А са толкова сладки - на един месец са . Дано оцелеят до Понеделник !
0
0