miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да подстрижем Персийска котка

Как да подстрижем Персийска котка

Персийска котка

Вероятно сте чували, че котките са едни от най-чистоплътните животни, които имат безупречни хигиенни навици (освен когато не са разгонени или пък просто ви правят напук). Макар да не прекарват часове наред пред огледалото, те прекарват часове наред, къпейки се.

Да, точно така! Когато една котка ближе козината си, тя всъщност се къпе, без да се налага да надвишавате разходите си за вода. Котките имат специфичен език, който играе ролята на тяхната гъба за тяло (по-скоро четка), а слюнката им съдържа такива вещества, които рядко ще срещнете и в най-скъпите перилни препарати.

Колкото и да държат на външния си вид обаче, има някои породи котки, които разполагат с прекалено дълга котешка козина, за която трудно могат да се грижат сами. Типичен пример за това са персийските котки и котараци, които с право се славят като едни от най-красивите котки. Именно заради буйната си грива.

Притежателите на персийска котка знаят, че ежедневното разресване на техните котаци е задължително, тъй като козината им лесно се сплъстява и се появяват колтуни - слепва се мъртвия (ненужен) подкосъм. Това превръща котешката козина в рай за всякакви котешки паразити, което пък може да застраши здравето на котката.

За разлика от повечето породи котки, къпането на персийска котка трябва да се случва поне веднъж месечно и то с шампоан за омекотяване на косъма. Никак не е зле след това да бъдат напръсквани и с антистатичен спрей, така че разресването на козината им да е по-лесно.

Но понякога всички тези грижи не са достатъчни и се налага животинката да бъде подстригана. Но как да подстрижем персийска котка?

Персийските котки изискват специална грижа

Подстригването на персийската котка в никакъв случай не трябва да е до нулата, а да се отстрани само онази част от козината, която се е сплела. Не се подстригва козината по главата на животинката, нито тази около лапите, а самото подстригване се осъществява със специална машинка за подстригване, предназначена за подстригване на домашни любимци.

Не ви препоръчваме сами да подстригвате персийката си котка, а да се обърнете към професионалните услуги на някой груминг салон (козметичен салон за домашни любимци), където срещу около 30-50 лв. котката ви ще бъде обслужена като царска особа - изкъпана, подстригана и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати