miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Слабително за котки - кога, как и защо

Слабително за котки - кога, как и защо

При котки със запек може да се наложи даване на слабително

В случа, че сте стопанин на котка, то сигурно сте се сблъсквали с някои характерни котешки заболявания.

Като например запек при котките, който е сред най-често срещаните котешки неразположения, които се наблюдават при по-възрастните животинки.

Преди да прибегнете към слабително за котки, е добре да знаете каква е възможната причина за възникване на запек или пък да се опитате чрез традиционни методи да се справите с възникналия проблем.

Ето защо се дава слабително на котките и как го избегнете.

1. Котешкото меню

Слабителното за котки може да се предлага с храната

Много котки направо обожават гранулираната котешка храна и в това няма нищо лошо, но винаги когато я предлагате, следете котката да има и прясна вода. Стомахчетата на някои породи котки не успяват да се справят добре с храносмилането на толкова суха храна, дори и да я предлагате заедно с течности. В такъв случай заменете гранулите с консервирана храна, която да съответства на възрастта на котката. Можете към менюто да добавите и нещо по-мазничко, за да облекчите животното.

2. Състоянието на котешката тоалетна

Може да ви изглежда абсурдно да проверявате редовно състоянието на котешката тоалетна, но това е най-сигурният начин, за да установите дали котката се изхожда редовно, защото в противен случай то тя най-вероятно е със запек и се налага даване на слабително.

3. Активност на котката

Мързеливите котки по-често имат нужда от слабително

Котките, които страдат от запек, стават по-лениви и често ходят с наведена стойка, придружена от тътрене на крайниците. Постарайте се да привлечете вниманието на котката чрез някакви играчки за котки, така че да провокирате нейната активност. Движението е много важно за възвръщане на комфорта в котешкия стомах. Също така можете да масажирате коремчето на питомника си с ръка по посока на часовниковата стрелка.

Дори и да сте взели всички горепосочени методи, понякога се налага да прибегнете до слабителни за котки, особено ако котката ви не се е изхождала в продължение на 2 дни или повече.

Консултирайте се с ветеринар към какви лекарства да се насочите. Има различни видове слабителни за котки: таблетки, прахчета, сиропи и свещички, които имат слабителен ефект. Във всички случаи трябва да бъде установена причината за запека, защото има и немалко котки, които могат впоследствие на неправилен хранителен режим да развият хроничен запек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати