miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Схващане на задните крака на котката

Схващане на задните крака на котката

Схващането на задните крака на котката може да подсказва за заболяване
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Обикновено следното се случва внезапно: Вашата котка, която се е държала съвсем нормално (като за котка), започва да мяука силно, да се задъхва и не може да премества един или двата си задни крака.

Въпреки че може да има няколко причини за схващане на задните крайници на котката, един от най-често срещаните проблеми е тромб в долната част на гръбнака.

В този случай тромб или кръвен съсирек задръства аортната бифуркация (мястото, където артерията се разделя на две, за да достигне и да достави кръв на задните крайници), блокира или компрометира притока на кръв към задните крака.

Тъй като това състояние е изключително болезнено и потенциално застрашаващо живота на котката ви, от решаващо значение е незабавно да посетите ветеринарен лекар.

Сърдечно заболяване при котките може да доведе до образуването на кръвен съсирек в сърцето. Камера на сърцето, обикновено лявото предсърдие, се увеличава, като забавя притока на кръв. Кръвното налягане движи съсирека през кръвния поток, докато не заседне в кръвоносен съд и не спре притока на кръв.

Много често срещано място за образуване на съсирек е аортната бифуркация, но други възможни места включват артериите в бъбреците, коремната тъкан, предните крайници, белите дробове или мозъка.

Симптомите на състоянието включват ясни показатели за болка, невъзможност за движение на задните крайници на котката, които са студени на допир, както и синкав отенък на кожата около ноктите и възглавничките на лапите.

Котката може да е в тежко състояние, ако има схванати задни крака

Тъй като може да има други болезнени причини за схващане на задните крака на котката, като например счупен гръбначен стълб или таз, най-добре е да се минимизира преместването на котката. Внимателно я увийте в меко одеяло, като държите ръцете си далеч от устата ѝ, за да избегнете неволни ухапвания, и незабавно посетете вашия ветеринарен лекар или спешна ветеринарна клиника.

Диагнозата на седловия тромб обикновено се потвърждава въз основа на клинични признаци и физическо изследване. Обикновено ветеринарният лекар ще забележи липсата на пулсации в главните артерии вътре в бедрата. Диагностика като ехокардиография (сърдечна ултразвук) на сърцето, ултразвуково изследване на тазовата аорта или сравняване на кръвното налягане между предните и задните крайници също може да осигури допълнителни потвърдителни доказателства.

За съжаление, това състояние не дава значителна вероятност вашият домашен любимец да оцелее дълго. След като котката преживее кръвен съсирек, обичайно е да се образува друг през следващите няколко месеца. Дори ако котката преживее първоначалното събитие, времето на оцеляване често е ограничено поради основното сърдечно заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest