miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как си общуват котките

Как си общуват котките

ХрисиХриси
Новак
5623
Котките общуват чрез звуци и пози
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са интелигентни животни, които имат своя начин на общуване. Те също изразяват себе си – чувства, претенции, емоции. Комуникират и помежду си, и със своя стопанин, стига разбира се, да се научите да ги разбирате.

Отглеждането на котка вкъщи би било прекрасен опит, ако научите езика на тялото на котките. Ето малко помощ от нас, за да разберете как общуват котките:

Общуване с очи – ако забележите, че любимецът ви е вперил поглед във вас по-дълго време, то приемете, че ви предупреждава и ви е ядосан. Ако котката е съсредоточена, значи нещо силно е привлякло вниманието ѝ.

Спокойна е, когато очите и са леко притворени, а когато зениците са разширени, значи се чувства силно застрашена.

Общуване с уши – изправени и насочени навън уши на котката са знак, че си имате работа с щастлива котка. В случай че тя е наострила уши напред, означава, че е чула нещо тревожно, вероятно мишка.

Когато са назад, котката се страхува или притеснява от нещо. Изправени и насочени назад уши показват, че котката е готова за битка. Ако видите, че животното е снишило ушите си до главата, то то е уплашено от нещо.

Общуване с мустаци – ако домашният любимец е с отпуснати мустаци, то той е готов за игра, комуникация и почивка. В случай че е наострил мустаците напред, значи нещо го тревожи. Котка с прибрани до лицето мустаци, е уплашена.

Котките използват опашката си, за да общуват

Общуване с опашка – когато котката маха с опашка, това е знак за радост и задоволство. Тя е готова за игри и за изучаване на средата, която я заобикаля. Ако котето лежи и котешката опашка е отпусната, то доволно мързелува. Котка с настръхната опашка е разгневена и настроена нападателно. Това е предупреждение както към други от нейния вид, така и към хората.

Общуване с тяло – котка в бойна готовност е тази с изправен и настръхнал гръб. Когато тя ви е умилква и търка, значи е в игриво, дружелюбно и грижовно настроение. Ако се опитвате да я погалите, но тя започне да маха с лапи, ви казва да не се доближавате. Тогава е във вражеско настроение.

Общуване със звуцимяукането може да означава доста неща, ето защо трябва да вземете под внимание и останалите горе посочени фактори, за да разберете какво точно иска вашия домашен любимец. Чрез сладкото мяу, котката може да търси внимание, че е раздразнена от нещо, че има някакъв проблем и очаква от вас да го решите.

Мъркането е знак за радост от вашата компания. Котките мъркат, когато са щастливи и доволни. Ръмженето на котката, от друга страна, си е сигурна подсказка за нападение, страх или гняв.

Това са начини за общуване на котките както с хората, така и с други от нейния вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати