Защо се скубе котката

Притежанието на някои аксесоари помага за справяне със скубещата се котка
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Сигурно ще е чудесна новина, ако сте се сдобили с някоя дългокосместа ангорска котка, чиято котешка козина е с искрящо бял цвят. Или пък с най-обикновен чисто черен котарак, като онзи от филма Черна котка, бял котарак на Емир Костурица. Да, радвайте се на тези животни, защото те го заслужават. Не вярвайте, че са неблагодарни същества. Може да не са толкова изпълнителни като кучетата, нито пък да се привързват толкова към хората. Но може би точно в това е чарът им-самостоятелни са.

Но независимо какъв цвят е козината на котката или котаракът ви или пък дали е с къс косъм или с дълъг, то непременно ще се сблъскате с проблема с оставащите навсякъде из дома ви котешки косми - по диваните, по фотьойлите, по леглото и по дрехите ви. Това се случва, защото котките започват да сменят козината си още докато са малки. Защо се скубе котката и как можем да се справим с полепващите по всички повърхности котешки косми?

Котките се скубят при смяната на сезоните - когато започне да става по-студено, а светлата част на деня намалее, те се нуждаят от по-дебело кожухче, което пък когато се затопли им става ненужно. Също така могат да се скубят при настъпили хормонални промени (по време на бременност при котктие, кърмене, следродилен период и кастрация), когато са изложени на стрес, когато приемат бедна на витамини котешка храна и т.н. Реално могат да се скубят по всяко време.

Добрата новина е, че котките са големи чистофайници, които държат на добрата хигиена и безупречния си външен вид. Ближейки се те успяват до голяма част да премахнат излишните и ненужни косми. Освен това по този начин те премахват излъчваната от тялото им миризма, за да не може тя да бъде разпозната от евентуална жертва. Умни животни са котките!

Ако искате по-лесно да се справите със скубането на козината при котките, сресвайте котката редовно. Ако сте горд притежател на дългокосместа котка или такава със средна дължина на косъма, е препоръчително разресването да става ежедневно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати