miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Травми при котките

Травми при котките

Травмите при котките могат да бъдат сериозни
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Котките са сред най-елегантните и грациозни домашни любимци, които могат да ви очароват не само с изискания си външен вид и царска походка, но и със своята гальовност. Невероятно е усещането котката да се намести в скута ви и да започне да мърка или пък, отново мъркайки, да легне на вашето легло и да положи муцунката си до главата ви.

Да, такова е поведението на котките. Но да не забравяме, че макар и опитомени, котките са диви животинки, които, за разлика от кучетата, трудно се поддават на дресировка. Или казано иначе- малко луди са.

Могат спокойно да скочат през някоя тераса, предизвикани от прехвръкнал над тях гълъб, без да мислят за последствията или пък да се хвърлят под гумите на някоя кола, защото са усетили наблизо преминаването на евентуален сексуален обект. Всичко това обаче може лесно да доведе до непредвидени травми. Защото приказката, че котките имат по 9 живота, не е реална. Нерядко се стига до фатални счупвания при котките.

Както казахме, котките, гонени я от любопитство, я от нагон или пък от някакъв котешки каприз, могат да скочат от балкона, политайки по 10 или повече етажа надолу. Това явление е известно като Синдром на падащите котки и всъщност е сред най-често срещаните котешки травми. Има шанс нищо да не им се случи, защото са способни да падат на краката си.

Според данни дори е по-безопасно да скочат от по-високи етажи, отколкото от по-ниски точно, за да имат време да се обърнат и да паднат на лапите си, а не по гръб или глава. Но може и сериозно да пострадат.

Ако това се случи, незабавно потърсете най-близката ветеринарна клиника и направете рентгенова снимка на животното, защото може травмите на котката да не са видими от обикновен преглед. Макар и рядко, може да става въпрос не за счупен крайник, а за вътрешен кръвоизлив при котките.

Имайте предвид, че има много ветеринари, които гонени от финансови подбуди, могат да излъжат за физическото състояние на животното. Ще започнат да ви предлагат варианти за скъпо струващи медикаменти или дори хирургически интервенции, без това изобщо да е наложително предвид травмата на котката.

Може да няма много истина в изказването, че котките имат 9 живота, но те наистина са много издръжливи създания и често са достатъчни само вашите грижи, за да възвърнат формата си. Въпреки това консултацията с ветеринар си остава желателна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати