Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Ваксини за котките - кога, как, защо?

Ваксини за котките - кога, как, защо?

ваксинация на котка

Статистиките, които се водят в последните десетилетия за котешката популация показват, че продължителността на живота на пухкавите домашни любимци се е увеличила рязко и сега средната продължителност на живот на домашната котка е 15 години.

Сравнението с уличните котки, чиято средна продължителност на живота е около 2 години, е красноречиво.

Домашните котета живеят много по-дълго поради две основни причини: по-качествената храна, която се предлага на пазара и се консумира от домашните котки, и ваксините за котките, които премахват опасността от най-често срещаните заболявания, причиняващи ранната смърт на котето.

Най-разпостранените заболявания при котките и превенцията им с ваксини:

Хрема при котките - това заболяване се причинява от вируси и се пренася от една котка на друга. Лекува се с антибиотици, но може да стане и хронично. Превенцията е с ваксинация на котката. Поставя се на 8 и 12 месеца и после се опреснява всяка година.

Котешка чума - това също е вирусно заболяване, увреждащо белите кръвни клетки. Така се намалява имунитета на котешкия организъм. Болестта е силно заразна и се лекува с антибиотици. Ваксината се поставя на котката на 8 и 12 месеца и после се опреснява на всеки 1-3 години.

котка при ветеринар, за да бъде ваксинирана

Ендопоразити - това са глисти в тънките черва на котката, които могат да се предадат и на хората. Симптомите са очевидни: бърза загуба на тегло, разстройство и повръщане, безапетитие. Лечението е чрез обезпаразитяване. Превенцията е чрез обезпаразитяване веднъж годишно.

Ектопаразити - това са външни паразити като кърлежи, бълхи, акари. Лечението е чрез външно обезпаразитяване. Превенция е поставяне на капка срещу паразити при симптоми, показващи раздразнение по козината, заради което котето се чеше усилено.

Зъбен камък - домашно живеещата котка има нужда от превенция срещу зъбен камък, тъй като нейните зъби не се почистват автоматично, както на живеещите в дивата природа котки. Там дъвченето на костите на плячката почиства зъбите, но домашният любимец има нужда да се поддържат зъбите му.

Лечението е под упойка от ветеринарен лекар, а симптомите са зачервени венци, обилно отделяне на слюнка и неприятен дъх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest