miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как протича разгонването при котките

Как протича разгонването при котките

Разгонената котка се търкаля.

Взимате си коте - женско, защото не искате да ароматизира жилището Ви, маркирайки територията си. Или просто защото така. Взимате го. Кастрирате го. Всичко е наред. Решавате да не го кастрирате - добре, то няма да Ви се сърди и за това решение.

Само след броени месеци обаче ще се сблъскате с първото от дългата поредица разгонвания, продължаваща до края на жизнения цикъл на котката - или до кастриране на котката!

Нека го заявим още сега - ако собствената реколта новородени котенца не фигурира сред целите Ви, кастрирайте котката! Ще спестите и на нея, и на себе си доста изнервящи преживявания. Ако пък искате да запазите способността ѝ да се размножава - вижте какво да очаквате!

Половата зрялост при женската котка настъпва около седмия или осмия месец от живота ѝ. Всъщност зрялост е доста подвеждаща дума - има се предвид, че животното е способно да зачене и евентуално да износи и роди, но това задължително ще бъде за сметка на собственото му здраве!

Освен ако не става въпрос за дребни гризачи, първото разгонване на всеки един бозайник трябва да бъде пропуснато! Ако държите Вашите домашни любимци да имат поколение, без значение от кой пол са, изчакайте да навършат минимум 12 месеца - ако говорим за котки. Възрастта, на която е нормално да се създава поколение, е различна за различните животински видове. Така че внимателно планирайте едно евентуално раждане на котка.

Обратно в темата: условно или не, достигната полова зрялост означава, че половите хормони на животното са"в пълен комплект и то вече е подвластно на биохимичните цикли, свързани с инстинкта за размножаване при котките. Тоест - вече може да очаквате и първото разгонване на котката, обикновено около 9 - 10 месечна възраст.

Какви са признаците за разгонване на котката? Няма да ги сбъркате!

Началният етап на разгонването при котката носи звучното научно име предеструс, но, честно казано, котката Ви въобще не се вълнува от този факт. В тоя период тя си има по-важни занимания - да обикаля превъзбудена из жилището, да се опитва да излезе навън, да се търкаля по земята и да се търка в мебелите, оставяйки по тях феромонни указания за всеки евентуален котарак наоколо.

Едно уточнение: разглеждаме ситуацията на ултимативно домашна котка, лишена от възможността да излиза извън жилището. При котка, имаща възможност за разходки навън, ситуацията светкавично ще премине към бременност.

Освен описаните поведенчески промени, се наблюдават и физиологични - котката уринира значително по-често от обикновено, а вулвата ѝ набъбва. В тоя период котката проявява интерес към котараците (ако има такива), но се отбранява, ако се опитат да пристъпят към ролята си. Всичко това продължава 2 до 3 дни, след което настъпва истинското разгонване - еструс.

Разгонената котка гледа тревожно.

Възбудата на разгонената котка нараства, към изнервените обиколки на жилището се прибавят и звукови ефекти, а за разкош се случва и котката да се изпишка върху мебелите, вместо в котешката тоалетна. Тук е мястото да отбележим, че при първото разгонване симптоматиката не е толкова интензивна, колкото в описаното. Най-напористи, особено в търсенето на начин да излязат навън, са котки, които вече са раждали поне веднъж. По време на еструса се осъществява и самото зачеване - единствено при наличието на оплодител, разбира се!

Етапът продължава около седмица, след което идва ред на метаеструса - кратък, около 24-часов период, в който репродуктивната система на животното намалява оборотите и възстановява нормалното си състояние. През метаеструса котката е отпусната, изолира се и обикновено отказва контакти. След въпросните около 24 часа следва така наречният анеструс - с други думи (мечтаният) край на разгонването!

Всичките 4 етапа на разгонване при котките обикновено се вместват в рамките на 10 - 11 дни, а за норма се смятат две разгонвания годишно. Ако не желаете да кастрирате котката си, но не желаете и да се разгонва, може да я третирате с т. нар. таблетки против разгонване. Имайте обаче предвид, че активните вещества зад това неутрално название са всъщност хормонопотискащи препарати с изключително неблагоприятно въздействие върху организма!

Още едно уточенение: Наличието на термина разгонване в изречението автоматично означава, че става въпрос за женско топлокръвно животно. Мъжките не се разгонват - след достигане на полова зрялост те са готови да пристъпят към оплождане във всеки един момент. Циклично навлизат в периоди на повишена сексуална възбуда (обикновено в размножителните периоди, характерни за вида), погрешно определяни като разгонване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати