miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Невероятни котешки способности

Невероятни котешки способности

Невероятни котешки способности
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки, споделял поне няколко дена съжителство със своенравните животни, няма как да не забележи колко специални са те. Ще ви представим около девет причини да се възхищавате дори повече от тези галантни същества. Вижте девет невероятни котешки способности и на какво се дължат те.

1. Извънземно обоняние

Вомероназалният орган представлява специфична структура на тавана на устната кухина, позволяващ на котките да вкусят всяка намираща се във въздуха ароматна молекула. Ако забележите леко отворената позиция на устата, това може да означава вероятен опит за идентифициране на определена миризма – включително и феромони. Острото обоняния се използва и за надушване на врагове, партньори и хора.

2. Паранормални мустачки

Невероятни котешки способности

Мустаците на котките имат допълнително задебеляване и по-дълбоко потънали в кожата корени, превръщайки ги в оптималния сензор. Те дори не трябва да докосват околните обекти, нужно е само да почувстват промяната във въздушните течения, за да индикират движение. С мустачките писаните проверяват дали плячката им е жива, ширината на мястото, в което искат да се вмъкнат. На задната страна на предните лапи също се разполагат опредлен тип подобни косъмчета, даващи възможност за прецизно усещане на жертвата. Така наречените вежди пък събуждат мигателния рефлекс, когато нещо е в опасна близост с окото на животното.

3. Бързи като светлината лапички

Някои породи котки достигат удивителните 50 километра в час, когато тичат на кратки разстояния. Скачането се поддържа главно от задните крака и вероятно неведнъж сте се подхилквали на танцуващите движения на задницата, когато животинката се готви да се изстреля напред. Котешките способности за скачане са изумителни!

4. Балансираща опашка

Невероятни котешки способности

Освен като орган, свързан с емоционалното състояние на животното, котешката опашка има и друго предназначение – да балансира при рискови движения като например катерене по дърво или рязък завой при преследване на плячка.

5. Свръхчувствителен слух

Нашите уши никак не са адаптирани са леките тропания на миши лапички или жуженето на насекомо под леглото. Хищникът вкъщи обаче може да идентифицира локацията на звука перфектно и да се насочи към дейност. Фуниевидните ушички мърдат усърдно и спомагат за слуховия анализ. Котешкият слух е способен да улови пет пъти по-далечен звук от човешкия.

6. Безупречен фокус

Макар да не се отнася за близкоразположени недвижими обекти, способността на писаните за гледане надалеч и фокусиране в детайл е грандиозна. Може би се смеете, когато настъпва купичката с вода или игнорира играчките под носа си, но не се и съмнявате, че гледайки през прозореца тя приема информация и за най-далечно летящите птици. Наистина невероятна котешка способност!

7. Грапав език

Невероятни котешки способности

Различните хора имат различни чувства по отношение на докосването от котешки език – някои усещат гъдел, други имат непреодолимия инстинкт да се отдръпнат. Песъчливата консистенция се дължи на серия от папили, насочени назад върху повърхността на езика и съдържащи кератин. Абразивните им качества спомагат неимоверно е почистващата церемония на тези животни, обиращи боклуци и мъртви косми и премахващи заплитанията. Близането на козина помежду котките е социално поведение и се асоциира с намалени стресови нива и сближаване.

8. Акробатична гъвкавост

Дори най-напредналите йоги могат да завидят за уникалната гъвкавост на котешкия гръбнак, позволяващ на пухкавите мъници да достигнат и най-далечните ъгли на тялото си, за да ги почистят. Освен гръбнака, линията на рамената, тесният гръден кош и липсата на същинска ключица дават шанс за по-свободни движения на тялото и промушване през стеснени пространства.

9. Мощни лапи

Наследниците на големите котки не са изоставили напълно всички адаптивни характеристики на дивите хищници. Задебелената кожа на лапите играе роля на своеобразни спирачки след скок и заедно с възглавничките поема голяма част от ударната вълна при приземяване, редуцирайки щетите в огромен процент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest