Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Гъбични инфекции при кучетата

Гъбични инфекции при кучетата

При съмнение за гъбична инфекция обърнете се към ветеринар
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Палетата са податливи на широк кръг кучешки заболявания, включително и на гъбични инфекции, особено когато прекарват много време на открито. Паразитните организми, които произвеждат спори, наречени гъбички, могат да бъдат вдишани, погълнати или абсорбирани чрез рана на кучето.

Важно е да се знае, че гъбичките при кучетата са лечими, ако вземете своевременни мерки. Прочетете тази статия, за да научите как да идентифицирате и лекувате най-често срещаните видове гъбични инфекции при кучетата.

Като начало трябва да кажем, че някои гъбични инфекции са системни, засягащи вътрешните органи на кучетата, а други са локализирани и се проявяват по лигавиците и кожата на четириногите. Вижте често срещаните гъбични инфекции при кучетата:

Носна аспергилоза

Аспергилозата се причинява от обикновена плесен, открита в тревни изрезки, сено, слама и прах. Това е опортюнистична гъбична инфекция, което означава, че засяга само кучета, които вече са компрометирани, като например от болест или старост. Симптомите на назалната аспергилоза включват кихане, кървене от носа, видимо подут нос, намален апетит и назално отделяне. Назалната форма на аспергилоза най-често се лекува с противогъбично лекарство, приложено директно в носа. Възможно е тази гъбична инфекция да стане системна, в който случай вашият ветеринарен лекар ще предпише перорални противогъбични лекарства.

Бластомикоза

Бластомикозата е системна гъбична инфекция, причинена от гъбички, които процъфтяват в гниеща дървесина, влажна почва и замърсени места с изпражнения от птици. Тази инфекция е особено често срещана сред ловните кучета, които са по-склонни да преминават през блатисти области и да вдишват спорите, причиняващи инфекцията. Симптомите на бластомикозата включват кашлица при кучето, треска, възпаление на ириса на окото, кожни лезии и липсва на апетит при кучето. По-сериозните симптоми на бластомикозата могат да включват внезапна слепота, куцане и гърчове. Въпреки че тези симптоми могат да бъдат страшни, бластомикозата е лечима! Лечението обикновено включва противогъбични лекарства, предписани от ветеринарен лекар.

Криптококоза

Някои породи кучета са по-застрашени от губични инфекции

Криптококозата е доста често срещана гъбичка, пренасяна от птици. При здрави животни, вдишването на тези спори е безвредно. Въпреки това при кучета с отслабена имунна система може да доведе до сериозна инфекция, която засяга дихателната и нервната система. Симптомите на криптококозата включват намален апетит и загуба на тегло, летаргия, подуване, кихане и/или дрезгаво дишане, проблеми с очите, неврологични симптоми, като обикаляне в кръг или колеблива походка. Криптококозата се лекува с перорални противогъбични лекарства. За съжаление, прогнозата за кучета, засегнати от криптококозата, не винаги е добра, защото показва допълнително, основно заболяване. Лекарствата са най-ефективни, когато започват да се дават в началния стадий на болестта.

Трихофития

Въпреки името си, трихофитията няма нищо общо с червеите. Причинена от гъбичните дерматофити, трихофитията е често срещана гъбична инфекция на кожата и ноктите. Трихофитията е особено разпространена в гъсто населените среди, като например развъдници или приюти за кучета, а заразяването става чрез наранени участъци от кожата на кучето. Основният симптом на трихофитията са червени и груби кръгови лезии. Заболяването също може да причини сърбеж или дискомфорт. Трихофитията обикновено се лекува с комбинация от локална терапия със специални кучешки шампоани, и перорални медикаменти. Специфичният метод на лечение, препоръчан от вашия ветеринарен лекар, може да зависи от тежестта на инфекцията, колко животни са в дома ви и дали в къщата има деца или възприемчиви възрастни. Имайте в предвид, че трихофитията е силно заразна и хората могат също да я хванат! В допълнение към медицинското лечение, тя изисква цялостно почистване и дезинфекция на околната среда.

Дроматит от дрожди (или гъбична инфекция)

Дрождите са гъбички, подобни на спори, които се възпроизвеждат чрез покълване, когато части от клетъчното тяло се прекъсват, за да образуват цели нови дрождени организми. Кучетата имат нормално количество дрожди на кожата и тялото си, но гъбичните инфекции се появяват, когато дрождите започнат да се развиват и да се размножават неконтролируемо. Симптомите на инфекция с дрожди при кучета включват неприятна миризма, удебелена и/или тъмно пигментирана кожа, която е твърда и люспеста, сърбеж и зачервяване, хронични или повтарящи се кучешки ушни инфекции.

Лечението на гъбичната инфекция обикновено е локално, като може да се използва медицински шампоани. Инфекциите на ухото, причинени от дрожди, също могат да се лекуват с мехлем и перорални лекарства. При кучета с хронични дрождени инфекции, лечението може да означава преминаване към висококачествена храна, която не съдържа зърно и редовни анти-гъбични бани.

Как да се предпазим кучето си от гъбични инфекции

Плуването допринася за развитие на гъбична инфекция при кучетата

Гъбичните инфекции при кучетата са често разпространени. Не винаги можете да предскажете как или кога ще настъпи заразяване на кучето с гъбична инфекция. Има обаче някои стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете проблема. Съветваме ви да къпете питомеца си, след като плува в естествено водни обекти, да го изсушете напълно, включително и външната част на ушите, да го решите и да го захранвайте с висококачествена храна. Така ще предпазите кучето от гъбична инфекция. Ако подозирате, че вашето куче има гъбична инфекция, се консултирайте веднага с ветеринаря. Всичко това е важно за здравето на кучето. Полагайте тези грижи за кучето и ще му спестите много проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest