miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Помагат ли животните на децата с аутизъм

Помагат ли животните на децата с аутизъм

Акита и дете с аутизъм

Поредица от научни изследвания подкрепят теорията за положителното взаимодействие между човек и домашен любимец. Според резултатите от различни проучвания има много ползи от отглеждането на животни. Съжителството с тях с помага за понижено кръвно налягане и повишена физическа активност.

Неведнъж животните са се доказвали като идеалните терапевти в домове за възрастни, болници с терминално болни пациенти, затвори и психиатрични клиники. Наскоро бе открито, че домашните любимци са от полза и за дете с аутизъм. Интеракцията с представителите на животинския свят прави малчуганите по-спокойни, фокусирани и цялостно щастливи.

Главният процент от проучванията се концентрира върху реакциите на деца с аутизъм при взаимодействие с кучета или коне. Скорошно проучване в Австралия пък е отбелязало 55% подобрение в ангажиране на социално поведение, когато деца между 5 и 13-годишна възраст са били представени на морски свинчета.

В присъствие на пухчетата въпросните малчугани плачели по-рядко, а усмивките, говоренето и интеракцията с други деца се повишили. Дадените животни дори не са били преминали през обучение, правещо ги квалифицирани терапевти – те просто се намирали в стаята.

Кучета и деца с аутизъм

Експертите са на мнение, че възрастта, в която аутизмът причинява най-големи увреждания в бъдещото развитие на личността, е 4-5. Домакинствата с деца с аутизъм, избрали да се грижат за домашен любимец около тази уязвима възраст, забелязват по-добра социална ангажираност. Независимо от проучванията, резултатите не се интересуват от вида на животното – положителни въздействия са забелязани дори при интеракция с влечуги, по-специално костенурки.

Една от причините може би се крие в това, че присъствието на животното разсейва детето от страничните стресиращи фактори и следователно потиска проявите на безпокойство. Други смятат, че експресиращите аутизъм са в постоянно търсене на сензорни стимулации, и докосването на животинка задоволява тези нужди.

Деца с напреднал спектър, разбира се, биха реагирали отрицателно на хиперактивно поведение на куче или агресивна котка. За тях се препоръчва интеракция със спокойни животни като влечуги – костенурка, змия, гущер и т.н.

Компанията им не е никак натрапваща, но определено действа успокояващо на този тип малчугани. Трети случаи пък ще се радват единствено да гледат екзотичния силует през стъклата на терариума.

Кучета и деца

Грижата за животно ни учи на отговорност – кога и как да даваме храна, галим, почистваме. Любимци с по-ниски изисквания за поддръжка като джербили, хамстери, морски свинчета могат да са идеалния първи избор за аутистични деца. Самата приемственост и липса на осъждане от страна на всяко животно е есенциална, тъй като тези дечица са жертва на постоянен укор от обществото и съучениците си. Приятелството между двата свята създава възможности за разкъсване на изолиращия балон.

Когато решите да представите животното на аутистичното дете, започнете с малки стъпки. Стартирайте с най-просто наблюдение отдалеч. Ако забележите интерес и спокойствие в детето, позволете им да ги докоснат за кратко – след успешен физически контакт, увеличавайте времето на интеракция, докато не се убедите, че и двете страни се чувстват комфортно.

Все пак не пришпорвайте нещата – макар и удивителните, магически резултати, трябва да знаем, че всяко дете и животно изискват различно време за нагаждане към ситуацията и проява на положителни ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest