Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Любопитни факти за храненето на коня

Любопитни факти за храненето на коня

Хранещи се коне

Конете са сред най-разпространените домашни животни. Но въпреки че си мислим, че ги познаваме добре, винаги има какво ново да научим за тях. Вижте любопитни факти за храненето на коня, които вероятно не знаете:

1. В устната кухина на коня се съдържа редица от 40 на брой зъби, осигуряващи оптимално манипулиране на хапката.

2. В рамките на 24 часа конят може да консумира трева на стойност до 5% от телесното му тегло.

3. Тревата съдържа в себе си 7, 5% прости захари. Имайки предвид количествата, с които се хранят еднокопитните, това е равносилно на прием на две торби захар за 24 часа.

4. Конят не трябва да се оставя повече от шест часа без фураж, ако искаме да избегнем всякакви проблеми с храносмилането по-късно.

5. Тези животни изпитват изключително интересната психологическа нужда да дъвчат.

6. Средностатистическата продукция на слюнка от кон е около 12 литра на ден.

7. 60% от тялото на коня се състои от вода.

8. Енергийно тези животни се нуждаят от средно 20 500 поддържащи калории на ден (в сравнение с нищожните 2, 500 калории, необходими за поддържане на оптимално здраве при човек).

9. Количествата на еднократната дажба при хранене на кон трябва да се поддържат под 2 кг, защото стомаха на коня е сравнително малък спрямо цялата му конституция – обемът му е едва 8 до 15 литра.

Конете не бива да остават гладни повече от 6 часа

10. Храната на коня може да премине скоростно през стомашния отдел на коня и само 30 минути след хранене да се озове в тънките черва.

11. Киселинно-алкалният показател (рН) в долната част на стомаха на коня може да бъде толкова нисък, колкото е този на киселината, съдържаща се в акумулатора на автомобилите – 2.

12. Тънкото черво е с дължина 20 метра – независимо че стените му са изключително тънки, не трябва да пренебрегваме дължината му, равносилна на половин тенис корт.

13. Следващата спирка от пътуването на поетата храна е дебелото черво, което е с дължина шест-седем метра (половината от дължината на автобус). То се състои от множество части - цекум, голям и малък колон и ректум.

14. Цекумът е най-важният отдел, когато говорим за храносмилане при коня. Макар да е с дължина само един метър, в него се съдържат милиони микроорганизми, които ферментират влакнините и разграждат всичко, неспособно да бъде разградено в предишните отдели.

15. За да поддържате наличността на полезните бактерии, при нужда от смяна на диетата на животното процедирайте бавно – с добавяне на количества от новата храна не по-големи от 0.5 кг, през ден, докато не се замени напълно.

16. До 72-рия час след преминаване през устата на коня храната е достигнала края на храносмилателния тракт - ануса.

17. Конят обикновено произвежда по 10-12 изпражнения дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest