miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Зимна грижа на копитата на коня

Зимна грижа на копитата на коня

Кон

Копитата на коня са победител в състезанието по биологично инжинерство – така сложна и едновременно ефективна система. Но и тя си има своите недостатъци и често се изправя пред редица предизвикателства, особено когато става въпрос за престоя му във влага. Ето какви полезни съвети дават специалистите за зимна грижа на копитата на коня:

1. Почиствайте и остъргвайте насъбралите се в копитата нечистотии ежедневно.

2. За да дадете на копитата на коня шанс да се адаптират към промените в условията на околната среда, типични за зимния сезон, прибирайте коня от калните полета за няколко часа на ден, за да позволите на калта да изсъхне.

3. Небалансираното стъпало е по-склонно към развиване на повишено напрежение върху стената на копитото и пукнатини, които са входна врата за патогени към подлежащите структури. Ключов момент от поддържането на здрав кон е оптимална грижа за копитата на коня, така че не пропускайте контролните посещения при ветеринар, дори през зимата, когато животното не е особено физически активно.

4. Оценката на копитата в покой и при различните типове на движение е от съществено значение за поддържане на здравината им. Помолете ветеринаря ви да оценява дали има наличие на опорна или размахна куцота регулярно като превантивна мярка.

5. Подковаването на коня предоставя допълнителна здравина и баланс на копитата.

6. Кончетата се раждат с меки стъпала и докато копитата им са все още мокри, са склонни към ерозия. Важно е да им се предостави достатъчно време за правилно изсъхване чрез настаняването им в бокс със суха постелка, за да е възможен този процес.

7. Осигурете достъп до сухо място за постоянно пребиваване. Сухият талаш, натъпкан в стрелката, също може да даде опора.

8. Покриването на копитото със смес от захар и йод е добър начин то да се втвърди и изсуши, въпреки че трябва да се използва внимателно, за да се избегне прекомерното изсъхване.

9. Макар да съществуват редица лъскави хранителни добавки за коне, формулирани, за да подпомогнат растежа на здрави копита, няма доказателства, че те могат да помогнат за управление съдържанието на влага в копитата на коня. Вместо това, преминете към употребата на предпазни кремове - те ще осигурят далеч по-добра защита от прекомерна абсорбция на влагата през копитната капсула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest